Вирішення корпоративного спору: постанова КГС ВС

10:50, 6 августа 2019
Суд вказав на необхідність реалізації принципів справедливості, добросовісності, розумності у вирішенні корпоративного спору.
Вирішення корпоративного спору: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Учасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом про скасування протоколу позачергових загальних зборів учасників ТОВ та відновлення стану установчих документів і майна ТОВ, який існував до складення оспорюваного протоколу. Про це повідомляє прес-служба КГС ВС.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду та постановою КГС, позовні вимоги задоволено частково. Визнано недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ.

Оскаржуваним протоколом було оформлено, зокрема, рішення про відхилення заяви позивача про вихід зі складу учасників у зв'язку з тим, що форма заяви не відповідає вимогам закону. Водночас питання розгляду заяви позивача було розміщене та щодо нього прийнято рішення після вирішення таких питань: перехід товариства на діяльність на підставі модельного статуту, про виділ з товариства нової юридичної особи, про затвердження передавального балансу, про призначення керівників обох підприємств та інше.

КГС ВС погодився з висновками господарських судів про те, що прийняття рішення щодо вказаних вище питань, без вирішення спочатку питання щодо виходу учасника з товариства, суперечить засадам цивільного законодавства, принципам справедливості, добросовісності та розумності, які закріплені в ст. 3 ЦК України, порушує права позивача, встановлені в ст. 10 Закону України «Про господарські товариства».

Колегія суддів КГС ВС звернула увагу на те, що у судовому порядку недійсним може бути визнано рішення позачергових загальних зборів учасників, а не протокол.

Проте КГС ВС зазначив, що господарські суди, врахувавши мету звернення позивача до суду, встановивши доведеність позивачем відповідно до вимог ст. 74 ГПК України порушення його прав рішеннями позачергових загальних зборів, з метою забезпечення поновлення порушеного права позивача, з дотриманням ст.5 ГПК України, а також передбачених ст.3 ЦК України принципів справедливості, добросовісності, розумності, правильно здійснили захист порушених прав позивача шляхом визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ, який є ефективним способом захисту.

З текстом постанови КГС ВС у справі №914/921/18 можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову КГС ВС щодо переходу до наступної судової процедури банкрутства

Також ми писали про постанову КСГ ВС щодо позову про визнання права власності при втраті правовстановлюючого документа.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси