Європейські партнери України оцінили законопроект «Про захист викривачів»

10:21, 16 ноября 2018
Представники ЄС вважають, що проект закону допоможе Україні зміцнити механізми боротьби з корупцією.
Європейські партнери України оцінили законопроект «Про захист викривачів»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Консультативна місія Європейського Союзу в Україні схвально оцінила публікацію Національним агентством з питань запобігання корупції проекту Закону «Про захист викривачів», передає прес-служба НАЗК.

«Слід наголосити, що низку позитивних напрацювань, які обговорювали під час круглого столу, було відображено в тексті законопроекту, що робить його гарним відправним пунктом для подальшої роботи над створенням відповідної законодавчої бази», — зазначив Голова місії КМЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас у висновку місії щодо цього законопроекту.

Метою проведення  круглого столу, який відбувся у Національній академії внутрішніх справ, було обговорення питань, пов’язаних з діяльністю викривачів, вироблення підходів до підвищення їх активності, ефективності захисту інституту викривачів в Україні.

КМЄС вважає, що проект закону є позитивним кроком на шляху до зміцнення механізмів боротьби з корупцією в Україні. Зокрема, Консультативна місія схвально оцінила системний підхід у питанні функціонування інституту викривачів, адже проект передбачає внесення змін і до інших нормативно-правових актів. Такий підхід враховує один з основних принципів Рекомендацій РЄ, у якому сформульовано головну мету закону: «Сприяти повідомленню та розкриттю інформації, що становить суспільний інтерес» у різних сферах, зокрема тих, що регулюються кримінальним правом, законами про захист прав людини, законами про ЗМІ та законодавством про працю.

Також позитивно оцінено запропоновану проектом норму щодо надання безкоштовної правової допомоги викривачам, встановлення чіткого строку для перевірки їх повідомлення, передбачення положення щодо інформування викривача про стан та результати розгляду повідомлення.

Висловлені за підсумками публічного обговорення проекту Закону «Про захист викривачів корупції» пропозиції щодо забезпечення його відповідності стандартам ЄС будуть використані Національним агентством при його доопрацюванні.

Наразі Національне агентство та профільні міністерства продовжують роботу над проектом закону, зокрема опрацюванням висловлених у висновку Консультативної місії зауважень та додаткових пропозицій.

Слід зазначити, що повідомлення викривачів є одним з ключових механізмів  запобігання вчиненню корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Саме тому правовий захист викривачів має бути гарантією непорушності їх конституційних прав і свобод.

Як повідомлялося, для створення системи правових заходів забезпечення захисту осіб, які добросовісно й на обґрунтованих підставах повідомляють про факти корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, а також членів їх сімей Національне агентство рішенням від 12 жовтня 2018 року №2285 схвалило проект Закону України «Про захист викривачів корупції».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК та ДФС підписали протокол про порядок автоматизованого обміну інформацією.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду