Президент України підписав Закон України «Про протимінну діяльність в Україні»

12:27, 24 января 2019
Україна починає розмінування територій.
Президент України підписав Закон України «Про протимінну діяльність в Україні»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше така діяльність здійснювалася відповідно до Указу Президента України №476 від 2 вересня 2013 року «Про національний орган України з питань протимінної діяльності». Здійснення функцій національного органу України з питань протимінної діяльності та впровадження міжнародних стандартів протимінної діяльності покладалося на Міністерство оборони України. Проте даний Указ не врегульовував питання координації протимінної діяльності та взаємодії центральних органів виконавчої влади під час виконання заходів у цій сфері. Тоді як за міжнародними стандартами протимінна діяльність складається з п’яти груп заходів, що взаємодоповнюють одна з одною, а саме:

  • інформування про мінну небезпеку;
  • гуманітарне розмінування, тобто, розвідка наявності мін та ВЗВ, складання карт, маркування та, за необхідності, очищення (розмінування);
  • надання допомоги постраждалим, включаючи реабілітацію та відновлення;
  • знищення запасів, а також агітаційно-просвітницька робота проти використання протипіхотних мін.

Прийнятий новий Закон України «Про протимінну діяльність в Україні» визначає  правову основу, мету та засади, основні складові видів протимінної діяльності в Україні.

Протимінна діяльність — це комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України, а також на зменшення та усунення наслідків негативного впливу вибухонебезпечних предметів на соціально-економічні умови життєдіяльності населення та довкілля.

Основними складовими протимінної діяльності в Україні є:

1) обстеження території на предмет наявності в її межах вибухонебезпечних предметів, маркування і складання карт територій, забруднених та (або), імовірно, забруднених вибухонебезпечними предметами;

2) очищення забрудненої території шляхом виконання робіт з розмінування, а саме: виявлення, перевезення, знешкодження та/або знищення вибухонебезпечних предметів;

3) підготовка документації за результатами проведення робіт з розмінування;

4) навчання ризикам, пов’язаним із поводженням з вибухонебезпечними предметами;

5) утилізація надлишкових боєприпасів, боєприпасів, непридатних для подальшого використання та зберігання, а також боєприпасів, що підлягають знищенню відповідно до міжнародних зобов’язань України;

6) надання допомоги постраждалим особам та здійснення заходів щодо їх реабілітації.

Закон визначає перелік об’єктів та суб’єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, організаційні та процедурні засади діяльності; вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності і розмінування та їх обов’язки; джерела фінансування протимінної діяльності; порядок обліку операторів протимінної діяльності, надання допомоги постраждалим особам (жертвам) від вибухонебезпечних предметів, визначення статусу територій для потреб протимінної діяльності; повноваження інспекції з контролю якості протимінної діяльності та секретаріату центру протимінних операцій тощо.

Моніторинг відповідності оператора протимінної діяльності вимогам акредитації (далі — моніторинг) здійснюється комісією з питань акредитації та моніторингу відповідно до затверджених нею планів обстежень та перевірок.

Суб’єкти господарювання набувають статусу операторів протимінної діяльності з моменту отримання свідоцтва про акредитацію оператора протимінної діяльності та ліцензії на провадження протимінної діяльності відповідно до вимог цього Закону.

Не можуть набувати статусу оператора протимінної діяльності підприємства, установи чи організації, розташовані на території офшорних зон або зареєстровані на території держав, до яких, згідно із законодавством України та резолюціями Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародних організацій, рішень Ради Європейського Союзу, інших міждержавних об’єднань та іноземних держав, застосовані санкції, або якщо вони мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством.

Крім того, будуть  створені Реєстр операторів протимінної діяльності та Єдиний  державний реєстр  обстеження, виявлення та очищення територій, знешкодження та (або) знищення вибухонебезпечних предметів.

Законом  передбачені норми, які регулюють питання демократичного цивільного контролю у сфері протимінної діяльності, національних інтересів України у сфері протимінної діяльності, міжнародного співробітництва і здійснення господарської діяльності у сфері протимінної діяльності, зокрема, страхування відповідальності під час здійснення робіт з розмінування та публічних закупівель у сфері протимінної діяльності.

Також Законом визначаються істотні умови договору про закупівлю робіт та (або) послуг у сфері протимінної діяльності та пропонується встановити відповідальність за порушення законодавства у сфері протимінної діяльності як суб'єктів протимінної діяльності, так і фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

Інформація щодо мінної небезпеки та виконання заходів у сфері протимінної діяльності є публічною інформацією. Розпорядники такої інформації оприлюднюють її та надають дані на запити відповідно до законодавства України.

Громадські об’єднання, до статутних цілей і завдань яких належить здійснення контролю у сфері протимінної діяльності, здійснюють громадський контроль у цій сфері в межах, установлених законодавством та статутами цих об’єднань.

Засоби масової інформації, висвітлюючи питання протимінної діяльності, інформують суспільство про стан захисту національних інтересів України у сфері протимінної діяльності в межах та у спосіб, що не суперечать законодавству України, про небезпеки, пов’язані з вибухонебезпечними предметами та протимінною діяльністю, а також про заходи щодо усунення наслідків негативного впливу вибухонебезпечних предметів на соціально-економічні умови життєдіяльності населення та довкілля.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси