Стало відомо, як IT-технології перемагають корупцію

18:19, 24 февраля 2020
У Кабміні повідомили, як Кабінет забудовника вдарив по корупціонерах.
Стало відомо, як IT-технології перемагають корупцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Кабінет забудовника допоміг боротися з корупціонерами. Відповідну інформацію він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

«Два місяці тому ми запустили електронний кабінет забудовника. За його допомогою можна отримувати повністю автоматичні електронні послуги у сфері будівництва взагалі без участі чиновників ДАБІ. Вже розпочато понад 1000 будівництв та ще понад 500 введено в експлуатацію онлайн. Швидко, зручно, без корупції. Нагадаю, що поки це стосується лише класу наслідків СС1 (невелике будівництво), але СС2 та СС3 вже в активній реалізації.

І всі ці два місяці бандити, які роками заробляли мільярди гривень на хабарях та вже відчувають великі втрати від перших кроків цифровізації, намагаються обдурити та дискредитувати Кабінет забудовника. І вони навіть вирішили, що їм це вдалося).

Ми були готові до таких атак і уважно слідкували за ними.

14 січня 2020 року через Кабінет забудовника було зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації 8(!!!)-поверхового житлового будинку за адресою: м. Миколаїв, вул. Шевченко, 65а. Об’єкт ніяк не може бути віднесений до класу СС1 та вимагає отримання спочатку дозволу на будівництво та у подальшому сертифікату про введення в експлуатацію.

Наші фахівці провели детальний аналіз ситуації.

10 січня 2020 року працівниками управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Миколаївської міської ради зареєстровано повідомлення про початок будівельних робіт 8-поверхового житлового будинку як об’єкту класу СС1, а вже за 4 дні замовник будівництва зареєстрував декларацію про готовність об’єкта до експлуатації через електронний кабінет.

Це стало можливим через те, що кабінет автоматично підтягує інформацію про початок робіт з реєстру при реєстрації введення в експлуатацію й не перевіряє її. І якщо про початок робіт було повідомлено з порушенням, то виявився ризик і введення об’єкта в експлуатацію з порушенням. Отже, систему намагалися хакнули за рахунок зловживання при отриманні послуги офлайн.

Ми доопрацювали кабінет і відтепер автоматично перепровіряємо інформацію з реєстру, яка вносилася шляхом отримання послуги офлайн. А дуже скоро всі послуги у будівництві стануть автоматичними та електронними.

Сто відсотків, що вони будуть шукати і інші шляхи. Але технології та відкритість завжди переможуть.

P.S.: До речі, замовник цього будівництва — ВКФ «БІЗНЕС-РЕАЛ», згідно з відкритими даних державних реєстрів, вже є стороною у кількох судових справах пов’язаних з орендою земельних ділянок та підробкою документів на право власності», — повідомив міністр.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Мінцифрі повідомили важливі деталі щодо додатка «Дія».

Також ми писали, як користуватися паспортом у смартфоні. 

Крім того, з моменту презентації додатку «Дія» (держава у смартфоні) його завантажило понад 1 мільйон українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України