Уряд провів засідання: які рішення прийняли

17:56, 29 апреля 2022
Під час засідання уряд прийняв низку рішень.
Уряд провів засідання: які рішення прийняли
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України провів чергове засідання, на якому розглянули низку питань. Про це в Телеграм написав представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 Серед них:

—  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності у сфері розвитку водного господарства». Законопроектом пропонується скасувати дозвіл на днопоглиблювальні роботи та прокладання комунікацій на землях водного фонду, спростити процедуру отримання дозволу на спеціальне водокористування та зменшити кількість дозвільно – погоджувальних процедур під час провадження певних видів господарської діяльності.

—  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» щодо забезпечення аудиторської діяльності на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки». Проектом пропонується виключити з Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності аудиторів, які мають громадянство країни-агресора, або включені до відповідних публічних реєстрів країни-агресора, або працюють чи мають власність у країні-агресорі, а також суб’єктів аудиторської діяльності, які мають у складі засновників або учасників прямо або опосередковано громадян чи суб’єктів господарювання країни-агресора. Крім того, тимчасово, на період дії воєнного часу та визначений законопроектом післявоєнний час, передбачається зупинка проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг суб’єктів аудиторської діяльності та продовження на 12 місяців строк чинності свідоцтв про відповідність системи контролю якості, виданих упродовж 2017 та 2018 років.

—  Схвалено проект Закону «Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків» та проект Закону «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво».

—  Удосконалено правої основи у сфері компенсації витрат особам, що тимчасово розмістили внутрішньо переміщених осіб на безоплатній основі.  Встановлено можливість отримання компенсації витрат особам, що розмістили ВПО у жилих приміщеннях на території міста Києва. Запроваджено механізм надання компенсації особам, що розмістили ВПО за рахунок коштів міжнародних, благодійних організацій та громадських об’єднань. Передбачено можливість отримання компенсації витрат власниками житла або їх представниками на підставі довіреності, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину.

—  Покладено спеціальні обов’язки на НАК «Нафтогаз України» та пов’язані з ним підприємства з метою забезпечення реалізації обсягів природного газу для потреб побутових споживачів, для покриття фактичних виробничо-технологічних витрат та втрат природного газу під час його розподілу, втрат, зумовлених воєнними діями та понесених у зв’язку із запобіганням гуманітарних кризових ситуацій (з 1 травня до 30 вересня 2022 р.), а також споживачів, що не належать до категорії побутових  та виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності держави.

—  Удосконалено діяльність інклюзивно-ресурсних  центрів у період дії воєнного стану. Передбачено, що зазначені центри мають забезпечувати проведення комплексної оцінки та здійснювати системний кваліфікований супровід осіб з особливими освітніми потребами, які вимушені були змінити своє місце проживання (перебування) і були зараховані в інклюзивні класи (групи) закладів освіти або здобувають освіту з використанням технологій дистанційного навчання.

—  Спрощено механізм подання заяв про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю через Портал Дія під час дії воєнного стану для осіб, які знаходяться на територіях, де проводяться/проводилися бойові дії, і які втратили роботу та потребують послуг Державної служби зайнятості, проте не мають повного пакету документів.

—  Затверджено Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Також затверджено Порядок викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання ВПО та Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання ВПО. Визначено наступні механізми формування фонду житла для ВПО: викуп житла, будівництво фондів тимчасового житла, реконструкція наявних будинків і гуртожитків, передача житла в комунальну або державну власність, капітальний ремонт об’єктів житлового фонду. 

—  Внесено зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу та поширено вказаний Порядок на суб’єктів великого підприємництва. Визначено нові цілі державної підтримки: фінансування СПД-сільськогосподарських товаровиробників для провадження сільськогосподарської діяльності на період воєнного стану на таких же умовах, як за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», та фінансування СПД для забезпечення пасажирського та вантажного перевезення на період дії воєнного стану в Україні.

—  Утворено Міжвідомчу робочу групу з питань забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання та санітарно-гігієнічними товарами в умовах воєнного стану та затверджено Положення про неї.

—  Внесено зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту і Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування. Зазначені зміни  дозволять продовжити строк дії договорів про організацію перевезення пасажирів на міському, приміському та міжміському автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області, на період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення чи скасування.

—  Денонсовано Угоду між Урядом України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі рибного господарства.

—  Затверджено план заходів забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Планом передбачено впровадження системи моніторингу стану продовольчої безпеки та економічної життєдіяльності найбільш важливих об’єктів інфраструктури аграрного ринку, надання державної підтримки та запровадження стимулюючих заходів для національного виробника продуктів харчування, запровадження програм адресної продовольчої допомоги тощо.

—  Спрощено на час правового режиму воєнного стану процедуру формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів шляхом виключення із зазначеної процедури етапу погодження з регіональними радами професійної (професійно-технічної) освіти.

— Схвалено Стратегію інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу на період до 2024 року.  Впровадження такої системи дозволить забезпечити чітку організацію суб’єктів моніторингу радіаційної обстановки в Україні, ефективне використання його результатів та підвищить оперативність та ефективність аварійного реагування. 

—  З метою запобігання дефіциту палива, що реалізується через мережу автозаправних станцій, прийняв рішення про підвищення граничного рівня торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива, зокрема, дизпалива з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ (на 40%) та бензинів автомобільних з 4,55 до 6,50 гривень з урахуванням ПДВ (на 42,8%).

Водночас, Кабінет Міністрів України продовжив термін дії порядку застосування граничного рівня торговельної надбавки (націнки) на продовольчі товари, що істотну соціальну значущість, на весь період воєнного стану та на три місяці після його припинення чи скасування.

—  Відкрито пункти пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ» для пішохідного та автомобільного сполучення, крім вантажного, через українсько-румунський  державний кордон.

Раніше ми писали, що Кабмін виділив понад 100 млрд гривень Міністерству оборони.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду