Коли суд може прийняти рішення замість державного органу, відео

18:07, 10 января 2019
Які межі втручання адміністративних судів у дискрецію органів виконавчої влади.
Коли суд може прийняти рішення замість державного органу, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Де проходить межа між правом державного органу прийняти рішення і правом суду прийняти це рішення замість державного органу? Чому теорія Монтеск’є про поділ влади більше не діє? Як знайти баланс приватного права і публічного інтересу?

Завданням адміністративного суду є контроль легальності. При цьому суд не підміняє собою державний орган. Але чи завжди це так? Чи є винятки, коли суд за матеріалами конкретної справи може дійти висновку, що необхідно виписати рішення в такий спосіб, який буде не ілюзорним, а реальним поновленням прав людини. І тоді де ця межа? Чи не буде це втручанням у дискреційні повноваження органу? На ці та інші питання шукали відповіді учасники дискусійного обговорення «Межі втручання адміністративних судів у дискрецію органів виконавчої влади», на яке за підтримки проекту «Pravo-Justice» були запрошені кращі фахівці адміністративної юстиції — судді з країн Європи, які представили свою практику застосування дискреційних повноважень.

Модератор дискусії Наталія Блажівська, президент IFA Ukraine, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів наголосила на важливості визначення тонкої межі між повноваженнями суду та органу виконавчої влади для забезпечення верховенства права, запросивши іноземних експертів розповісти, як питання дискреції вирішується в їхніх країнах.

Детальніше дивіться в сюжеті «ПРАВО ТВ».

Автор: Наталья Мамченко Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду