Навіщо потрібна досудова доповідь у судовому процесі, відео

14:09, 2 июля 2019
Директор ДП «Центр пробації» Олег Янчук розповів про особливості складання досудової доповіді.
Навіщо потрібна досудова доповідь у судовому процесі, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Право TV» в інтерв’ю з директором Державного підприємства «Центр пробації» Олегом Янчуком торкнулися такої новації судового процесу, як складання досудової доповіді, наскільки часто вона застосовується та в чому полягають переваги впровадження досудової пробації для особи правопорушника зокрема та суспільства загалом.

«При підготовці матеріалів до судового розгляду на особу обвинуваченого пробація готує відповідний документ. Є різні назви, але зміст один — це інформація, яка допомагає суду отримати уявлення не лише про вчинок обвинуваченого (або особи, яка підозрюється), а й для того, щоб дати суду можливість побачити саму людину і причини, які привели до вчинення цього правопорушення, а також знайти можливі ресурси для того, щоб ця людина виправилася без позбавлення волі, якщо вона не несе серйозної небезпеки для життя і здоров’я інших громадян», — розповів Олег Янчук.

Директор ДП «Центр пробації» наголошує: така соціально-психологічна характеристика на особу, як досудова доповідь, подається на підставі ухвали суду і, згідно з процесуальним законодавством, не може використовуватися для доведення вини або невинуватості обвинуваченого. Тобто досудова доповідь долучається до матеріалів кримінального провадження, але не є підставою для винесення судом певного вироку.

«Судова влада в нашій країні незалежна, і суд лише на власний розсуд приймає рішення, вислуховуючи всі сторони процесу, дотримуючись всіх норм процесуального законодавства, в т.ч. отримуючи інформацію від пробації, де розкриваються нюанси особистості цієї людини, обставини життя, які не виправдовують, а які призвели, скоріше за все, до вчинення цього правопорушення. Працівник пробації на свій розгляд визначає рівень суспільної небезпеки цієї особи, щоб запропонувати від пробації бачення, що ця особа могла б виправитися без позбавлення волі», — додає Олег Янчук.

У 2017-му українські суди почали виносити ухвали про складання досудової доповіді, і вже минулого року їх кількість сягнула 35 тисяч. Працівники пробації склали 33 тисячі досудових доповідей. Різниця у цих цифрах виникла через об’єктивні причини. Наприклад, коли приходить досудова доповідь за один день до дати, визначеної в ухвалі суду, і представник пробації просто фізично не може виконати всі норми процесуального закону і підзаконних актів, щоб скласти таку доповідь. У такому випадку працівник пробації, згідно із законом, невідкладно інформує суд про обставини, що не дозволяють взагалі чи в установлений термін подати необхідну досудову доповідь. Суд у свою чергу може призначити іншу дату для продовження підготовки такої доповіді.

Олег Янчук наголошує: у 70% досудових доповідей, які складають працівники пробації, самі обвинувачені беруть участь. В іншому разі ця інформація береться з матеріалів кримінального провадження, а також свідчень рідних, близьких, друзів, місць його перебування тощо. Такі свідчення інколи можуть кардинально відрізнятися, але так чи інакше становлять інтерес для подальшого виправлення особи.

Завдяки системі пробації обвинуваченому вдається не втратити особисті зв’язки та уникнути негативного впливу інших засуджених. Таким чином,  на благо суспільства продовжує працювати продуктивна, активна особа. А найголовніше — платники податків, тобто всі громадяни, не витрачають власні кошти на утримання засуджених у місцях позбавлення волі. Натомість робота з клієнтом пробації обходиться в 10 разів дешевше.

Більше інформації про особливості складання досудової доповіді і не тільки дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Автор: Наталья Мамченко Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду