У Польщі хочуть внести зміни у спеціальний закон про допомогу українським громадянам

20:41, 7 листопада 2022
Як пояснюють автори законопроєкту, внесення змін до законодавства необхідне для його адаптації до «сучасних реалій».
У Польщі хочуть внести зміни у спеціальний закон про допомогу українським громадянам
Джерело фото: ukrinform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Поправки до спеціального закону про допомогу українським громадянам хочуть внести до Сейму Польщі наприкінці цього місяця. Про це пише «rmf24.pl».

Як пояснюють автори законопроєкту, внесення змін до законодавства необхідне для його адаптації до «сучасних реалій».

Згідно з чинними правилами, біженці, які перебувають у Польщі більше дев'яти місяців, повинні подати заяву на продовження терміну дії посвідки на проживання. Однак міністерство внутрішніх справ і адміністрації хоче змінити це і дозволити «автоматичне» продовження терміну перебування.

«Зараз ми хочемо адаптувати закон до реалій. Наш ринок праці прийняв дуже багато людей на основі закону, який набув чинності в березні. Він передбачав послідовні етапи легалізації цих осіб у Польщі», - пояснив заступник глави МВС Павел Шефернакер.

«Ми впорядковуємо цей процес, щоб ті, хто почав працювати в Польщі, могли спокійно працювати далі. Наш ринок праці прийняв близько 450 тисяч людей. Пам’ятаймо, що вони також сприяють нашому економічному успіху , – додає Павел Шефернакер.

Також хочуть запровадити з січня плату за проживання в місцях колективного розміщення – наприклад, у різного роду центрах, хостелах, пансіонатах тощо протягом 3 місяців. Люди, які здатні утримувати себе та свою сім'ю, з нового року повинні будуть покривати половину вартості проживання - спочатку 3 місяці. Якщо вони не приступлять до роботи через 3 місяці і все одно не зможуть винайняти квартиру та покинути центр, їм доведеться покривати 100 відсотків таких витрат.

Уряд також хоче заморозити соціальні виплати для людей, які отримують їх у Польщі, але не перебувають у Польщі щодня.

«Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують у нашому суспільстві. Якщо така особа виїжджає з нашої країни і через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з'ясовано, чи вона насправді перебуває в Польщі більш тривалий період часу, чи на даний момент центр її життя фактично знаходиться в Україні», - сказав Шефернакер.

Наразі проєкт змін до спеціального закону проходить міжвідомчі консультації. До Сейму він може потрапити не раніше 20 листопада.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя