Хорватія купує нове озброєння для армії, стару техніку може отримати Київ

20:17, 2 серпня 2024
Хорватія оновлює бронетехніку та закуповує нове озброєння на 1,2 мільярда євро.
Хорватія купує нове озброєння для армії, стару техніку може отримати Київ
Джерело фото: mil.in.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Хорватія приступила до масштабної модернізації Збройних сил, що включає оновлення озброєння та техніки. Влада країни планує замінити стару бронетехніку російського та югославського виробництва, яка можливо буде передана Україні.

Згідно з інформацією, оприлюдненою в Vecernji list, довгостроковий план розвитку хорватської армії до 2028 року передбачає закупівлю нової військової техніки. Серед запланованих закупівель – бойові машини піхоти, танки, комплекси ППО та самохідні артилерійські установки.

У квітні 2024 року Хорватія отримала перші шість із 12 винищувачів «Рафаль», які будуть повністю укомплектовані вже наступного року. Ці закупівлі є частиною історичних інвестицій Хорватії у військову сферу на суму 1,2 мільярда євро.

До 2026 року планується відновлення і модернізація всіх 62 бойових броньованих машин Bradley M2A2 ODS на заводах Đura Đaković у співпраці з Bae Systems. Також буде замовлено виробництво 30 нових бронетранспортерів Patria, що доведе їх загальну кількість до 200. Нові бронетранспортери матимуть башти DUOS з 30-мм гарматами і протитанковими ракетами SPIKE.

Хорватія також планує посилити свої артилерійські підрозділи, зокрема, придбати додаткові танкові гаубиці PzH 2000 калібру 155 мм, а також мобільну артилерію на колесах, таку як шведський Archer або французький Caesar.

Переговори з потенційними постачальниками затримуються через пріоритетні постачання зброї в Україну. Як результат, частина застарілої бронетехніки може бути передана українській армії в межах сучасної модернізації хорватської армії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Алла Ярош
    Алла Ярош
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Ірина Колеснікова
    Ірина Колеснікова
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Наталія Височанська
    Наталія Височанська
    суддя Чернівецького апеляційного суду