«200 тисяч без тендеру»: Раді пропонують підвищити поріг публічних закупівель

07:43, 3 серпня 2022
Пропонується підвищити з 50 до 200 тисяч гривень поріг для закупівлі органами державної влади (органами виконавчої, судової влади), правоохоронними органами без проведення тендерів.
«200 тисяч без тендеру»: Раді пропонують підвищити поріг публічних закупівель
Фото: zn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції монобільшості та опозиції, серед яких голова партії «Слуга народа» Олена Шуляк, зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7624 про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо актуалізації порогів публічних закупівель у зв'язку з інфляційними процесами в державі, яким пропонується підвищити суму закупівлі, яку можна здійснювати без проведення тендера.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону «Про публічні закупівлі» та передбачити, що Закон застосовується, а отже закупівля відбувається за повною процедурою для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 цього Закону, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 500 тисяч гривень, а робіт - 3 мільйони гривень.

Йдеться про закупівлі, які, зокрема,  здійснюють органи державної влади (орган законодавчої, органи виконавчої, судової влади) та правоохоронні органи держави, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, об’єднання територіальних громад, Пенсійний фонд України, цільові страхові фонди зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, медичного страхування та страхування на випадок безробіття, за державні кошти.

Наразі закон  застосовується, тобто закупівля відбувається за повною процедурою, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 3 мільйони гривень.

При цьому в разі, якщо, зокрема, органи держвлади планують купити товари чи замовити послуги на суму, яка перевищує 200 тисяч без жодних тендерів, то вони зобов’язані оприлюднити на сайті Prozorro договір про закупівлю. Чинна норма передбачає безтендерні закупівлі, якщо вони не перевищують 50 тисяч гривень.

Якщо ж вартість закупівлі товарів та послуг, зокрема органами держвлади, перевищує 200 тисяч та є меншою за пів мільйона, а вартість робіт меншою за 3 мільйони гривень, то автори пропонують застосовувати спрощену процедуру держзакупівель. Держзакупівля за спрощеною процедурою передбачає проведення торгів, однак вони потенційно триватимуть швидше, ніж у випадку традиційних торгів. Як виняток, може застосовуватися переговорна процедура.

Крім цього, пропонується щороку переглядати пороги проведення публічних закупівель у зв’язку з інфляцією, тобто збільшувати суми закупівлі без тендерів, за спрощеною та повною процедурою закупівель.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на Запоріжжі затримали директора комунального закладу облради за підозрою в отриманні відкату за перемогу у тендері.

Автор Ярослав Конощук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси