Кабмін пропонує запровадити можливість внесення застави за підозрюваного чи обвинуваченого у розстрочку

11:32, 23 серпня 2022
Пропонується встановити, що з урахуванням майнового стану підозрюваного чи обвинуваченого та інших обставин, які істотно ускладнюють можливість внесення застави, слідчий суддя, суд може розстрочити її внесення на період до одного року.
Кабмін пропонує запровадити можливість внесення застави за підозрюваного чи обвинуваченого у розстрочку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 7688 про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективної роботи пенітенціарної системи в умовах воєнного стану, яким пропонується запровадити можливість внесення застави на виплат.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 182 Кримінального процесуального кодексу (Застава) та встановити, що з урахуванням майнового стану підозрюваного чи обвинуваченого та інших обставин, які істотно ускладнюють внесення застави, слідчий суддя, суд може розстрочити її внесення на період до одного року.

При цьому не менше десяти відсотків від визначеного розміру застави сплачується не пізніше десяти робочих днів з дня обрання запобіжного заходу.

Визначена слідчим суддею, судом застава, яка не була надана у встановлений законом строк, автоматично зменшується та підлягає сплаті у такому розмірі:

1) п’ятдесят відсотків від визначеного розміру застави - при сукупному строку тримання особи під вартою понад шість місяців;

2) тридцять відсотків від визначеного розміру застави - при сукупному строку тримання особи під вартою понад дванадцять місяців;

3) двадцять п’ять відсотків від визначеного розміру застави - при сукупному строку тримання особи під вартою понад двадцять чотири місяці;

4) десять відсотків від визначеного розміру застави – при сукупному строку тримання особи під вартою понад тридцять шість місяців.

При цьому, у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.  Жодних критеріїв для визначення підвищеного розміру заставі у законопроєкті не наводиться.

Також проєктом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу та замінити покарання у вигляді обмеження волі на пробацію. На особу, засуджену до покарання у вигляді пробаційного нагляду можуть бути покладені обов’язки судом або уповноваженим органом пробації. Зокрема, судом може бути покладено обов’язок носити засіб електронного контролю та проживати за вказаною у рішенні суду адресою.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід голові Ленінського райсуду Полтави у вигляді застави у розмірі 910 000 грн.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська