Фонд ліквідації наслідків збройної агресії створять вже у 2022 році: голова бюджетного Комітету вніс законопроект

08:09, 15 вересня 2022
Витрачати кошти Фонду будуть на будівництво та ремонт цивільних споруд, реконструкцію та капремонт об’єктів інфраструктури, ремонт будівель для ВПО.
Фонд ліквідації наслідків збройної агресії створять вже у 2022 році: голова бюджетного Комітету вніс законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрій Арістов 13 вересня зареєстрував у парламенті законопроект 8027 про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Його буде створено у складі спецфонду держбюджету в рамках окремої бюджетної програми Міністерства фінансів.

Джерелами наповнення виступлять кошти від примусового вилучення майна РФ та її резидентів в Україні. Також передбачено зміни до Закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Розподіляти кошти буде Кабмін за погодженням з бюджетним комітетом ВРУ.

Кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії спрямовуються на:

  • будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт) громадських будівель (з врахуванням вимог безпеки щодо захисних споруд цивільного захисту), захисних споруд цивільного захисту;
  • реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів критичної інфраструктури, пов’язаних з наданням послуг водопостачання, водовідведення, теплопостачання;
  • реконструкцію, капітальний ремонт будівель для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили його внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України;
  • розроблення проектної (проектно-кошторисної) документації для об’єктів, які були зруйновані внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України;
  • закупівлю шкільних автобусів, спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств з благоустрою територій.

Звіт про надходження і використання коштів фонду ліквідації наслідків  збройної агресії подається Державною казначейською службою Верховній Раді, Президенту, Кабінету Міністрів, Рахунковій палаті та Міністерству фінансів щомісяця, не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним.

До статті 4 Закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 3 березня 2022 року № 2116-IX (із змінами, внесеними законами України від 12 травня 2022 року № 2247-IX і від 28 липня 2022 року) пропонується визначити, що примусово вилучені відповідно до цього Закону об’єкти права власності Російської Федерації та її резидентів (крім коштів та корпоративних прав держави у статутних капіталах банків, що перебувають в процедурі ліквідації відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб») за рішенням Кабінету Міністрів України передаються:

  • у господарське відання на тимчасовій основі спеціалізованим державним підприємствам, установам, організаціям та/або господарським товариствам, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі;
  • в управління суб’єктам господарювання, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать державі, шляхом укладення договору управління майном у порядку, визначеному Кабміном.

Примусово вилучені відповідно до цього Закону об’єкти права власності РФ та її резидентів у вигляді коштів зараховуються до Державного бюджету та спрямовуються до фонду ліквідації наслідків  збройної агресії.

Об’єкти права власності РФ та її резидентів підлягають подальшому продажу у порядку, визначеному Урядом. Кошти, отримані від такого продажу, зараховуються до бюджету  та спрямовуються до фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду