Анонсованого Денисом Малюською скорочення працівників апарату Мін'юсту не відбудеться

11:32, 23 вересня 2022
Проект Держбюджету на 2023 рік свідчить про те, що міністр юстиції поспішив із заявами про скорочення центрального апарату.
Анонсованого Денисом Малюською скорочення працівників апарату Мін'юсту не відбудеться
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Міністра юстиції України Дениса Малюськи наразі залишається 7 заступників, незважаючи на його анонси у фейсбуці про скорочення посад та зарплат у центральному апараті. Можливо, під «скороченням» він мав на увазі те, що Кабмін постановив не вважати за посаду заступника міністра посаду Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини (раніше ці посади «суміщалися»).

Нагадаємо, що наприкінці серпня Уряд призначив новим Уповноваженим у справах ЄСПЛ керівника Управління представництва держави в міждержавних справах Маргариту Сокоренко. Отже, керівництво Мін'юсту працює практично у тому ж складі, що й раніше.

І, як свідчать планові показники проекту Держбюджету на 2023 рік, скорочення центрального апарату також не відбудеться.

Так, кількість штатних одиниць центрального апарату Міністерства юстиції України залишається на тому ж рівні, що у 2021 та 2022 роках - 1521 особа. Аналогічно й кількість штатних одиниць територіальних органів юстиції залишається на рівні попередніх років - 15 480 осіб.

При цьому, нагадаємо, що у 2023 році планують скоротити фінансування судової гілки влади на 3 млрд грн, а кількість працівників апаратів судів та ТУ ДСА - на 5000 осіб.

Кількість службових авто Мін'юсту теж не змінюється - 1079.

Також планується провести 55 офіційних заходів (прийомів). У 2022 планувалося 45, а у 2021 - 9.

Середний розмір судового збору за подання від Мін'юсту одного позову, апеляційної та касаційної скарги передбачено встановити на рівні 6,5 тисяч грн.

Всього планується подати судових позовів, апеляційних та касаційних скарг - 1389.

Питома вага фактичного виконання судових рішень у загальній кількості судових рішень, що надійшли на виконання, на думку Мін'юсту, складе 27,5 відсотків. У 2021 та у 2022 роках, знов таки, на думку Мін'юсту, вона складала 35,6 і 27,5 відсотків відповідно. Тобто, виконувалося кожне третє судове рішення (хоча за наявними на практиці даними - лише 3 відсотки).

На оплату послуг юридичних радників, примирювачів, фахівців, експертів, в т.ч. іноземних, щодо захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів та розгляду справ у закордонних юрисдикційних органах; участь експертів та свідків у заходах під час урегулювання спорів у 2023 році за програмою Мін'юсту планується витратити 407,24 млн грн.

При цьому кількість справ, за якими здійснюється захист прав та інтересів держави Україна у закордонних юрисдикційних органах - 21. Тобто, оплата послуг таких радників буде вартувати приблизно 19,4 млн грн на одну справу.

На оплату послуг юридичних радників, примирювачів, фахівців, експертів, в т.ч. іноземних, щодо захисту прав та інтересів України під час представництва України в Європейському суді з прав людини; участь експертів та свідків у заходах під час урегулювання спорів - 16,53 млн грн.

На відрядження уповноважених осіб центральних органів виконавчої влади під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України - більше 2 млн грн.

На відрядження представників України на судові засідання, пов'язані з представництвом України в Європейському суді з прав людини, піде 781 тисяча грн.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді