Верховна Рада попросить продовжити пільговий режим для експорту українських товарів до країн Європейського Союзу

16:57, 26 вересня 2022
Європейський Союз є основним напрямком українського експорту та транзиту, тож парламентарі попросять пролонгувати пільговий режим для експорту.
Верховна Рада попросить продовжити пільговий режим для експорту українських товарів до країн Європейського Союзу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді України підготували звернення до Європейського Парламенту та Ради ЄС щодо продовження дії тимчасових заходів з лібералізації торгівлі (проект 8075).

Так, депутати планують звернутися з проханням продовжити на період до завершення переговорів щодо членства України у ЄС термін дії пільгового режиму, передбаченого Регламентом Європейського Парламенту та  Ради № 2022/870 від 30 травня 2022 року про тимчасові заходи з лібералізації торгівлі, що доповнюють торговельні пільги, які застосовуються до українських товарів згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

«Зважаючи на оперативну обстановку на півдні України, Європейський Союз  є основним напрямком українського експорту та транзиту. Їх загальний обсяг становить 17,88 млрд дол. за вісім місяців 2022 року та збільшився на 1,08 млрд  дол. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що є позитивним свідченням поглиблення економічної співпраці України та Європейського Союзу.

Разом з тим, Українська держава постає перед небаченими досі викликами, які вимагають застосування  усіх можливих інструментів для посилення стійкості української економіки, у тому числі за рахунок експортних надходжень.

Крім того, через постійні ризики, що обумовлені збройною агресією росії, українські товаровиробники з тривалим виробничим циклом потребують визначеності і довгострокових орієнтирів для оцінки перспектив відновлення своєї роботи, відбудови пошкоджених чи зруйнованих виробничих потужностей та подальшого планування діяльності. При цьому збереження експортного потенціалу українських товаровиробників і відкриття ними нових можливостей для експорту своєї продукції також безпосередньо впливає на рівень зайнятості населення, що є вкрай важливим для тих українців, які були вимушені виїхати з тимчасово окупованих територій», - зазначається у зверненні.

За їх словами, Україна досягла прогресу у виконанні своїх  зобов’язань, зокрема, в частині наближення митного законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Окрім того, ратифікація Україною Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами відкриває шлях до «митного безвізу», що є великою підтримкою з боку європейської спільноти. При цьому саме міжнародна торгівля є одним із основних джерел наповнення бюджету Української держави.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду