У районних судах Києва судді виступили проти відпусток працівників апаратів судів за власний рахунок, а також їх переведення на 0,5 ставки

12:10, 27 жовтня 2022
Судді не бажають працювати без апарату суду.
У районних судах Києва судді виступили проти відпусток працівників апаратів судів за власний рахунок, а також їх переведення на 0,5 ставки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У районних судах Києва судді виступили проти ймовірних відпусток працівників апаратів судів за власний рахунок, а також їх переведення на 0,5 ставки.

Хоча відповідні рекомендації в районні суди Києва ще не надходили, на відміну від деяких інших регіонів, проте у суддівських колективах столиці було вирішено не виконувати їх, навіть якщо вони надійдуть в суди.

За даними «Судово-юридичної газети», під час відповідних обговорень суддями була висловлена позиція, що якщо будуть наполегливі спроби примушувати суди відправляти працівників апаратів у неоплачувані відпустки або переводити їх на неповний робочий день, то справи будуть просто зніматися з розгляду, оскільки без апарату судочинство адекватно здійснюватися не може.

Крім того, велике навантаження на діючих суддів столичних судів фактично унеможливлює запровадження таких форм як відпустки за власний рахунок чи переведення на 0,5 ставки.

Також у столичних судах зазначають, що посадові оклади більшості працівників апаратів судів знаходяться на рівні (і навіть менше) мінімальної заробітної плати (6 500 гривень).

Наприклад, «голий» оклад секретаря судового засідання зараз знаходиться на рівні 5 010 гривень, а головного спеціаліста – 5 600 гривень.

У такому випадку, враховуючи низький рівень оплати праці в апаратах судів, в столичних районних судах вважають недоцільними подальші заходи щодо нібито економії коштів за рахунок працівників апаратів судів.

Нагадаємо, що як раніше писала «Судово-юридична газета», в деяких областях працівників апаратів судів відправляють у відпустки за власний рахунок або пропонують працювати на 0,5 ставки.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України