ЄСІТС планують поширити на кримінальний процес

18:02, 23 листопада 2022
Норми про використання Електронного суду та Електронного кабінету планують включити до КПК.
ЄСІТС планують поширити на кримінальний процес
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) 8219.

Текст проекту наразі відсутній.

Авторами законопроекту виступають голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, депутати Олександр Бакумов, В'ячеслав Медяник та інші.

Нагадаємо, що у 2017 році норми про впровадження ЄСІТС були включені до Цивільного процесуального, Господарського процесуального кодексів та до Кодексу адміністративного судочинства.

Як неодноразово писала «Судово-юридична газета», ЄСІТС мала запрацювати ще 2019 року, коли на це були гроші, однак «щось пішло не так». Згодом почалися проблеми з фінансуванням судової гілки влади, тож лише у 2021 році вдалося запустити лише окремі модулі ЄСІТС, які відповідають за прийом документів.

Як наслідок, наразі в Україні функціонує «паперово-електронний суд».

Одночасно в Україні наразі виникають значні перебої з електроенергією та інтернет-зв’язком. Втім, це не зупиняє авторів від ідеї впровадити ЄСІТС вже у нинішніх умовах.

Зокрема 4 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями 7574-д.

Авторами проекту виступають голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, голова робочої групи з питань цифровізації правосуддя, народний депутат Роман Бабій та ін.

Прикінцевими положеннями проекту Закону запропоновано встановити, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом 30 днів з дати опублікування цього Закону.

Фізичні особи – підприємці будуть реєструвати електронні кабінети в ЄСІТС протягом 4-х місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду