Мін’юст підготував проект постанови на вирішення проблеми з блокуванням виконання судових рішень у Києві, яка виникла через нову постанову Кабміну

16:41, 13 січня 2023
Виконавцям Києва та деяких інших міст заблокували можливість виконувати судові рішення: як Мінюст пропонує вирішити проблему.
Мін’юст підготував проект постанови на вирішення проблеми з блокуванням виконання судових рішень у Києві, яка виникла через нову постанову Кабміну
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У деяких містах України, зокрема у Києві, через постанову Кабміну №1364 виникла проблема з виконанням судових рішень. Виконавцям ускладнили можливість відкривати провадження та вживати заходи примусового виконання, оскільки Київ, Харків та деякі інші громади прирівняли до територій, на яких ведуться бойові дії. Разом з тим, у Мінюсті вже підготували проект постанови на її вирішення.

У чому причина

Як відомо, Уряд дуже довго готував Постанову №1364, яка визначає механізм формування Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або котрі є тимчасово окупованими РФ. Її ухвалили аж у грудні 2022 року. Згодом, 22 грудня, наказом Мінреінтеграції №309 був затверджений оновлений Перелік. До нього увійшли як території активних бойових дій, так і території можливих бойових дій – у тому числі, Київ.

До цього діяв Наказ №75 на рівні Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)», до якого постійно вносили зміни, і він не передбачав громади з «можливими» бойовими діями.

Втім, як це іноді трапляється, при розробці нового акту у Мінреінтеграції не врахували всі деталі щодо виконання судових рішень.

Так, території у новому Переліку, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділено на території можливих бойових дій і території активних бойових дій. У Переліку визначаються дата початку та дата завершення бойових дій (дата виникнення та припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

При цьому, території, для яких  не визначена   дата  припинення можливості бойових дій вважаються такими, на яких ведуться бойові дії.

У новому Наказі 309 для Києва, Харкова тощо не визначена дата припинення можливості бойових дій. Отже, вони вважаються такими, на яких ведуться бойові дії.

Водночас згідно з абзацом 12 пункту 10-2 розділу ХІІІ Закону «Про виконавче провадження» зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у   виконавчих провадженнях з виконання, зокрема, рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

Крім того, абзацом 15 пункту 10-2 розділу ХІІІ Закону забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованої рф території України, а також прилеглих до неї територій.

Отже, вищезазначені положення Закону не розмежовують заборону відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях можливих бойових дій чи територіях активних бойових дій. Це призводить до проблем з виконанням судових рішень у громадах, де не визначена дата припинення можливих бойових дій, зокрема, у Києві, Харкові та інших.

Що пропонує Мінюст

У Міністерстві юстиції знають про дану проблему неузгодженості постанови №1364 та Переліку з положеннями Закону про виконавче провадження, і що це може призвести до дестабілізації системи примусового виконання, скарг щодо оскарження відкриття виконавчих проваджень та вчинених виконавчих дій, зокрема по місту Києву, а також як наслідок може призвести до зменшення надходжень до Державного бюджету України.

Тому Міністерство юстиції запропонувало проект постанови на вирішення даної проблеми.

Мінюст пропонує внести зміни до постанови КМУ від 6 грудня 2022 року 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»  і встановити наступне:

«Території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Прирівнювання територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій бойових дій не застосовується до зупинення вчинення виконавчих дій, заборони відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень у випадках, установлених пунктом 10-2  розділу ХІІІ Закону України «Про виконавче провадження».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду