Судові справи, що були передані із судів, які опинились в зоні бойових дій, треба зареєструвати, розподілити та розглянути – РСУ

08:06, 6 лютого 2023
Рада суддів визначила, що необхідно робити з судовими справами, які «переїхали» із зони бойових дій.
Судові справи, що були передані із судів, які опинились в зоні бойових дій, треба зареєструвати, розподілити та розглянути – РСУ
Джерело фото: Судова влада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України 3 лютого рекомендувала судам, які у 2022 році отримали справи із судів, що опинились в зоні бойових дій, нарешті їх зареєструвати, розподілити та розглянути.

Нагадаємо, що внаслідок зміни територіальної підсудності у 2022 році, тисячі судових справ переїхали з одних населених пунктів в інші. Однак далеко не всі такі справи були зареєстровані та розподілені в нових судах.

Складна ситуація з такими справами виникла, наприклад, у Київському районному суді м. Полтави.

Як розповів на засіданні РСУ голова Київського районного суду Полтави Володимир Шиян, 14 березня 2022 року головою Верховного Суду була змінена територіальна підсудність Ленінського районного суду м. Харкова та Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Справи, які знаходились у провадженні зазначених судів, тепер мав розглянути Київський районний суд Полтави.

У березні 2022 року у Київський райсуд з Ленінського райсуду Харкова були перевезені 1 769 справ різних категорій.

Крім того, у липні 2022 року з Орджонікідзевського районного суду у Київський райсуд перевезли ще близько 3,5 тис. справ.

Таким чином, всього у Київський райсуд Полтави з Харкова перевезли майже 5 тис. справ різних категорій.

У Київському райсуді тривалий час з зазначеними справами нічого не відбувалось. Суд їх прийняв по акту, однак далі справи не реєструвались в канцелярії суду, не розподілялись на суддів та не розглядались.

«Ми думали, що нам передадуть справи, які стосуються негайного розгляду – обрання запобіжного заходу, продовження строків тримання під вартою, невідкладних слідчих дій тощо. Ніхто нам не казав про те, що в наш суд взагалі мають передаватися усі справи, що знаходились у провадженні зазначених харківських судів. Я спитав, а навіщо нам їх всі везти? Мені відповіли, що в Харкові обстріли, а тому треба везти справи у Полтаву, щоб зберегти їх», - розповів Володимир Шиян.

13 липня 2022 року збори суддів Київського райсуду Полтави прийняли рішення про необхідність реєстрації, розподілу і розгляду лише невідкладних справ з числа справ переданих з Харкова.  

Тим часом, Київський райсуд вже розглядав нові справи, які після зміни підсудності харківських судів стали напряму поступати в суд.

У підсумку, станом на 23 листопада 2022 року (дата відновлення територіальної підсудності районних судів Харкова) Київський райсуд Полтави отримав 6,1 тис. нових позовів (після зміни підсудності харківських райсудів) та близько 5 тис. справ, що були перевезені безпосередньо з харківських судів, значна кількість яких не була зареєстрована, розподілена та розглянута.

Крім того, у провадженні Київського райсуду Полтаву знаходилось близько 7 тис. «місцевих» справ, які суд розглядав відповідно до своєї традиційної підсудності.

Всього, таким чином, у 2022 році в суді накопичилось близько 18 тис. справ.

«Вважаю, що справи, які не були розподілені, треба повернути в Харків. Відповідне рішення 22 листопада прийняли збори суддів Київського районного суду, після чого розподіл «харківських» справ був припинений. Однак Харків вже відмовився приймати ці справи назад», - зазначив Володимир Шиян.

На засіданні РСУ також виступив голова Ленінського районного суду м. Харкова Віктор Вікторов.

Суддя повідомив, що у Ленінському райсуді Харкова мають повноваження для розгляду справ всього 8 суддів. Відтак, на думку Віктора Вікторова, Київський райсуд Полтави тепер має самостійно розглянути передані йому справи, тим більше, що так було визначено розпорядженнями голови ВС як щодо зміни підсудності у березні, так і щодо її відновлення у листопаді минулого року.

Заслухавши голів судів, Рада суддів зазначила, що подібні проблеми, після зміни територіальної підсудності ряду районних судів Харкова і Харківської області, виникли ще в деяких райсудах Полтавської області.

Відтак, РСУ рекомендувала Київському, Ленінському, Октябрському районним судам м. Полтави, Глобинському, Котелевському, Полтавському районним судам Полтавської області забезпечити розгляд справ (проваджень), які до 22 листопада 2022 року включно надійшли на розгляд цих судів.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва