У Вищій раді правосуддя не знають, коли відновлять можливість ознайомлюватися зі своїми рішеннями – навіть з консультативними висновками

10:30, 11 березня 2023
Акти Вищої ради правосуддя приховані «з метою недопущення порушення незалежності суддів та авторитету правосуддя в умовах воєнного стану».
У Вищій раді правосуддя не знають, коли відновлять можливість ознайомлюватися зі своїми рішеннями – навіть з консультативними висновками
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З початком повномасштабного вторгнення Вища рада правосуддя закрила для публічного доступу більшість інформації на своєму сайті.

Зокрема, було приховано всі рішення ВРП, акти стосовно призначення, звільнення суддів, реагування на втручання у діяльність суддів, рішення про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності тощо.

Наразі на сайті ВРП навіть неможливо переглянути консультативні висновки до законопроектів у відповідному розділі. Хоча їх перелік є, але натиснувши на конкретний висновок сайт ВРП повідомляє читача, що «Доступ тимчасово обмеженний» (дослівно – прим. ред.).

При цьому члени ВРП повсякчас наголошують на тому, що висновки Ради мають враховуватися при розгляді законопроектів.

Онлайн-трансляції засідань, як правило, не ведуться. Тож дізнатися про діяльність ВРП можна лише загальні дані, які вважає за необхідне повідомляти прес-служба.

Разом з тим, оскільки склад ВРП оновлено відповідно до нового законодавства – за участі міжнародних експертів, делегованих донорами та партнерами, до її роботи наразі прикута максимальна увага.

Втім, об’єктивне враження про роботу ВРП без належного об’єму відкритих даних сформувати досить складно. Отже, з огляду на те, що державні органи поступово розширюють перелік інформації для публічного доступу, «Судово-юридична газета» поцікавилася, коли ж Вища рада правосуддя планує відновити доступ до своїх актів для громадськості.

«Стосовно запитуваної інформації «в які строки Вища рада правосуддя планує відновити публікацію своїх актів у відкритому доступі?», «чим обґрунтовано вилучення з публічного доступу текстів актів Вищої ради правосуддя» зазначаємо, що за своїм змістом вказані питання потребують надання роз’яснень за результатами розгляду конкретних обставин, у тому числі шляхом проведення аналітичної роботи та змістовного аналізу застосування правових норм, що не відповідає предмету регулювання Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Відповідно до положень частини третьої статті 34, частини другої статті 64 Конституції України, статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на доступ до інформації в умовах воєнного стану може підлягати обмеженням виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Обмеження публічного доступу до актів Вищої ради правосуддя на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя обґрунтовано недопущенням порушення незалежності суддів та авторитету правосуддя в умовах воєнного стану», - підкреслили у Вищій раді правосуддя.

Відновити ж доступ до своїх рішень ВРП планує «у разі зміни обставин, які спричинили обмеження доступу до публічної інформації».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва