Чи зможуть нотаріуси приймати судові рішення з Дії для вчинення нотаріальних дій

09:30, 12 березня 2023
Рішення суду, яке подається нотаріусу, окрім того, що воно має бути подане в письмовій формі, має ще бути з відповідною відміткою суду про те, що рішення набрало законної сили, - Ігор Фріс.
Чи зможуть нотаріуси приймати судові рішення з Дії для вчинення нотаріальних дій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

6 березня Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що електронні судові рішення, отримані через Дію, тепер «мають таку ж юридичну силу, як і паперовий аналог». «У ньому відображається результат судової справи. Використовується у багатьох життєвих ситуаціях. Наприклад, документ можна надати органам ДРАЦС для підтвердження розлучення з партнером. Або показати органам МВС, щоб забрати права, які у вас до цього вилучили», - розповів міністр. Аналогічну заяву стосовно рівної юридичної сили зробив заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький.

Разом з тим, у юристів виникли питання, чи дійсно такий формат рішень у Дії дозволить використовувати їх, наприклад, у процесі держреєстрації, для вчинення нотаріальних дій і т. д.

Перспективи використання рішень у Дії при вчиненні нотаріальних дій «Судово-юридичній газеті» прокоментував член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції від фракції «Слуга народу» Ігор Фріс.

«Міністерство цифрової трансформації робить чимало заяв, враховуючи те, що регуляторні акти, які вони приймають або які приймаються за їх участі, не зовсім комплементуються з іншими нормативно-правовими актами.

Наприклад, в Законі України «Про нотаріат» і у Порядку вчинення нотаріальних дій рішення суду, яке подається нотаріусу, окрім того, що воно має бути подане в письмовій формі, має ще бути з відповідною відміткою суду про те, що рішення набрало законної сили. Тобто, на ньому має бути окремо зазначено, що воно набрало законної сили, воно має містити підпис судді та печатку суду.

Тому незнання специфічних правил використання вчинених документів якраз і є великою проблемою, оскільки суспільство довіряє міністерству, але виникають подібні проблеми», - зазначив Ігор Фріс.

У Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України згадується саме про рішення суду, «що набрало законної сили» (зокрема, у нормах стосовно підтвердження місця відкриття спадщини; стосовно доказів родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем; щодо підтвердження того факту, що майно набуто одним із подружжя під час окремого проживання з другим з подружжя у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин); також зазначається, що вірність копії з копії рішення суду (витяг з нього) може бути засвідчена нотаріусом за наявності відмітки про те, що це рішення набрало законної сили, і за наявності відмітки про те, що оригінал рішення міститься в справах суду, який видав документ.

Дійсно, відповідно до внесених 10 січня 2023 року змін до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України копія судового рішення в електронній формі може бути надіслана в порядку, передбаченому процесуальними кодексами, з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Разом з тим, одна справа – виготовлення копії судового рішення, а інша – це засвідчення судом цієї копії, яка потім може використовуватися у правовідносинах з іншими органами та особами.

Відповідно до Розділу ХІ Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, копію судового рішення, виготовлену в суді, засвідчує відповідальна особа апарату суду та скріплює печаткою суду із зазначенням дати.

На копії судового рішення, що набрало законної сили, зазначається дата набрання ним чинності.  А в разі якщо судове рішення не набрало законної сили, про це працівник апарату суду робить відмітку на копії, що видається чи надсилається.

Копії судових рішень, що набрали законної сили або підлягають негайному виконанню, прошивають, нумерують, засвідчують та скріплюють відповідною печаткою суду. Копія судового рішення (документу) засвідчується відміткою «Згідно з оригіналом». Крім того, на копії судового рішення (документу) може зазначатися інформація про те, що оригінал судового рішення (документу) знаходиться в матеріалах справи (кримінального провадження).

У разі засвідчення з оригіналу електронного документу, збереженого в АСДС, проставляється відмітка «Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду».

У разі засвідчення з оригіналу електронного документу, який міститься в ЄДРСР, проставляється відмітка «Виготовлено з ЄДРСР».

На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка «Копія». На копії документа зазначається найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії. Відмітка про засвідчення розміщується нижче реквізиту документа «Підпис». Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

Раніше ми публікували коментар керівниці проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України, радниця голови ДСА Оксани Літвінової.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області