Україна продовжить боротьбу з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства, - у МВФ прокоментували план фінансування на 15,6 млрд

09:59, 22 березня 2023
Також програма МВФ передбачає повернення до гнучкого обмінного курсу, режиму таргетування інфляції, запровадження реформ у царині державних інвестицій.
Україна продовжить боротьбу з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства, - у МВФ прокоментували план фінансування на 15,6 млрд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна повернеться до принципів довоєнної політики, включаючи гнучкий обмінний курс і режим таргетування інфляції. Крім того, фіскальна політика буде зосереджена на критично важливих структурних реформах у поєднанні з запровадженням реформ у царині державних інвестицій. Очікуються зміни до антикорупційного законодавства.

Відповідної домовленості досягли МВФ та влада України на рівні експертів щодо Програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) на суму 15,6 мільярдів доларів США

Як повідомляють в МВФ, Програма розрахована на 48 місяців в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF).

Далі цю угоду має схвалити Рада виконавчих директорів МВФ, що, як очікується, розгляне це питання найближчими тижнями.

Як зазначає МВФ, вторгнення Росії в Україну продовжує мати руйнівний вплив на економіку: економічна діяльність скоротилася на 30 відсотків у 2022 році, велика частка основного капіталу була знищена.

«Поступове економічне відновлення очікується найближчими кварталами, у міру відновлення економічної діяльності після руйнувань, завданих критичній інфраструктурі, хоча виклики зберігаються, включаючи ризик подальшої ескалації конфлікту. Розробка єдиного базового прогнозного сценарію в умовах надзвичайно високої невизначеності є вкрай складним завданням, оскільки результати є вірогідними в певному діапазоні. Виходячи з цього, експерти наразі бачать зростання реального ВВП у 2023 році в діапазоні від -3 до +1 відсотка», зазначили в МВФ.

«Головними цілями програми влади є підтримка економічної та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високої невизначеності, відновлення стійкості боргу та підтримка відновлення України на шляху до вступу до ЄС у післявоєнний період. Програму було розроблено у відповідності до нових умов Фонду щодо кредитування на тлі надзвичайно високого рівня невизначеності, і від донорів, зокрема від країн Великої Сімки та ЄС, очікуються переконливі гарантії фінансування. З огляду на надзвичайно високу невизначеність, програма за підтримки МВФ, про яку йдеться в запиті, передбачає двоетапний підхід:

  • Перший етап, що передбачається наразі протягом перших 12-18 місяців програми, спиратиметься на досягнення Моніторингової програми з залученням Ради виконавчих директорів фонду та матиме на меті зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності шляхом (i) посилення мобілізації доходів, (ii) усунення емісійного фінансування та докладання всіх зусиль до залучення чистого позитивного фінансування з внутрішніх боргових ринків та (iii) сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, у тому числі шляхом підготовки більш глибокої оцінки стану банківського сектора та продовження сприяння незалежності центрального банку. Уряд уникатиме нових заходів, які можуть зменшити податкові надходження. Влада також має намір продовжувати реформи для зміцнення системи урядування та боротьби з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства.
  • На другому етапі фокус уваги буде зосереджений на ширших реформах для закріплення макроекономічної стабільності, підтримки відновлення та ранньої відбудови, а також підвищення стійкості та більш потужного довгострокового зростання, у тому числі в контексті цілей вступу України до ЄС. Очікується, що під час другого етапу, Україна повернеться до принципів довоєнної політики, включаючи гнучкий обмінний курс і режим таргетування інфляції. Крім того, фіскальна політика буде зосереджена на критично важливих структурних реформах з метою підтримки доходів у середньостроковій перспективі шляхом реалізації національної стратегії доходів, у поєднанні з посиленням управління державними фінансами та запровадженням реформ у царині державних інвестицій для підтримки повоєнної відбудови. Посилення конкуренції у життєво важливому енергетичному секторі з одночасним зменшенням квазі-фіскальних зобов'язань доповнятиме зусилля післявоєнних реформ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном