Ми не можемо втрачати власний суверенітет при визначенні порядку обрання суддів КСУ: Руслан Стефанчук про рекомендації Венеційської комісії

08:00, 21 травня 2023
Руслан Стефанчук підкреслив, що Україна має безперечне право на суверенне обрання Конституційного Суду, і зазначив, що інколи висновки Венеційської комісії бувають відірвані від реальності.
Ми не можемо втрачати власний суверенітет при визначенні порядку обрання суддів КСУ: Руслан Стефанчук про рекомендації Венеційської комісії
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук прокоментував дискусії з Венеційською комісією стосовно змін у порядку обрання суддів Конституційного Суду України і ролі у такому призначенні певних суб’єктів, зокрема, «міжнародників».

Нагадаємо, прописана у прийнятих законопроектах 7662 та 7663 про новий порядок відбору суддів КСУ процедура спочатку схвалювалася Венеційською комісією, але потім там передумали.

Вже після того, як ці законопроекти були ухвалені, як писала «Судово-юридична газета», ВК опублікувала відкорегований висновок.

25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона «не виконала» всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів КСУ.

Зокрема Венеційська комісія пропонувала виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Сама Дорадча група формується наполовину з членів, делегованих «міжнародниками».

Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою. Тобто, ще більше розширити роль «міжнародників» в процесі відбору суддів КСУ

Зміна позиції ВК викликала деякий подив з боку української влади, втім, там вирішили не сперечатися та розробити зміни до прийнятого закону. Також було скасовано конкурс на посади суддів КСУ за квотою Верховної Ради.

Згодом, 19 квітня, у Верховній Раді зареєстрували новий законопроект 9225 стосовно змін у порядку конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Однак і він не влаштував деяких громадських активістів.

А 4 травня до України приїздила делегація Венеційської Комісії на чолі з її Президенткою пані Клер Базі Малаурі.

Отже, Руслан Стефанчук в інтерв’ю телеканалу «Рада» розповів, що влітку Україна очікує оцінку з боку європейських інституцій стосовно виконання рекомендацій Єврокомісії щодо початку переговорів про вступ нашої країни до ЄС. Однією з цих рекомендацій, нагадаємо, є зміна порядку обрання суддів КСУ з урахуванням вимог Венеційської комісії.

«Якщо ця оцінка буде позитивна чи позитивна з якимись зауваженнями, ми повинні будемо щось доопрацювати і, я вважаю, що у цьому році ми абсолютно готові почати повноцінні перемовини.

Але у нас зараз лишилося три питання, які ми обговорюємо з Венеційською комісією.

Це питання стосовно суддів (врегулювання порядку обрання суддів КСУ – прим. ред.), це питання антиолігархічного закону і питання, які пов'язані з національними меншинами.

Ми домовились так, що стосовно національних меншин і антиолігархічного закону у них (у Венеційської комісії) питань немає, бо вони розуміють, що повноцінно ці законопроекти можуть бути реалізовані тільки після завершення воєнного стану.

Що стосується суддів Конституційного Суду – я думаю, що ми знайшли ту модель, яка потім буде імплементована Верховною Радою України, тому що для нас дуже важливо, щоб при реалізації якраз всіх питань, пов'язаних з Конституційним Судом, ми не втрачали власний суверенітет.

Тому що ми не можемо, щоб для нас хтось обирав суддів в Конституційний Суд.

Я вважаю, що Україна доволі демократична правова держава, що вона продемонструвала і в останній час, і ми маємо безперечне право на суверенне обрання такого конституційного органу, яким є Конституційний Суд України.

У нас була велика дискусія по конкретних питаннях і, я думаю, що ми дійшли згоди», - зазначив Стефанчук.

«Венеційська комісія це дорадчий орган, і їхні висновки носять рекомендаційний характер. У переважній більшості ці висновки є дуже глибокими, вони додають своє бачення на відповідність європейським підходам.

Інша справа, що інколи вони бувають відірвані від реальності.

Я наведу вам конкретний приклад. Коли ми писали законопроект «Про всеукраїнський референдум», це чи було до війни, ми запросили висновки Венеційської комісії. І в одному з висновків було про те, що ми не маємо права обмежувати громадян російської федерації бути спостерігачами на всеукраїнському референдумі.

Звичайно, ми не могли сприйняти цю позицію. Вже тоді не могли сприйняти. А тим паче, зараз.

Ми переконали їх, що це, попри те, що це така європейська норма, але в умовах України вона не працює. Тому треба підходити, все-таки, в дискусії.

І навіть зараз, коли приїжджали представники Венеційської комісії разом з Президентом ВК, по дуже багатьох питаннях в нас була дискусія.

Наприклад, вони казали: «Ми не розуміємо, чому у вас потрібно для суддів Конституційного Суду проходити відбір на доброчесність, а окремо – на професійний рівень. Тому що в нас в Європі тільки один раз проходять».

Я відповів, що це елементарне питання – бо так написано в Конституції. І тут теж треба знати особливості Української Конституції.

Ми не можемо приймати рішення, які б суперечили Українській Конституції.

Тому це такий комплексний дуже складний підхід, але треба дискутувати, треба переконувати, треба їх занурювати в українській реалії, і я бачу, що це є дуже конструктивний діалог», - зазначив Руслан Стефанчук.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва