У «Слузі народу» хочуть посилити відповідальність за шахрайство та викрадення авто

10:10, 6 червня 2023
У парламенті зареєстровано законопроєкт, яким пропонується посилити відповідальність за шахрайство, яке завдало значної шкоди потерпілому та викрадення авто.
У «Слузі народу» хочуть посилити відповідальність за шахрайство та викрадення авто
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” серед яких Максим Павлюк та Максим Бужанський зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9355 про внесення змін до статей 190 та 289 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів в умовах воєнного та надзвичайного стану, яким пропонується посилити відповідальність за шахрайство та викрадення авто під час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 190 Кримінадбного кодексу(шахрайство) та встановити, що шахрайство вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому,-карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Для порівняння чинна норма статті 190 визначає, що шахрайство, яке завдало значної шкоди потерпілому карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Максимальне ж покарання за шахрайство, згідно до документу, і надалі 12 років позбавлення волі.

Змінами до статті 289 Кримінального кодексу(незаконне заволодіння транспортним засобом) передбачають посилення відповідальності за, зокрема викрадення машини. Зазначається, що незаконне заволодіння транспортним засобом під час воєнного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. Чинна редакція кодексу диференціює відповідальність за викрадення авто. Зокрема, за перше викрадення зловмисник може отримати від 3 до 5 років в’язниці, однак у випадку рецидиву або, якщо злочин вчинено організованою групою, то викрадачів можуть відправити за грати на строк від 5 до 8 років.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, чоловік, який ошукав родича зниклого безвісти військовослужбовця ЗСУ, постане перед судом.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду