ЄС може покрити 45% бюджетного дефіциту України, але для цього необхідні реформи, зокрема судова реформа

18:29, 21 червня 2023
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 21 червня розповіла про плани ЄС щодо реформ та фінансування України.
ЄС може покрити 45% бюджетного дефіциту України, але для цього необхідні реформи, зокрема судова реформа
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Держави-члени ЄС можуть до 2027 року покрити 45% всього дефіциту бюджету України, близько 50 мільярдів євро. Разом з цим, для цього Україна має продовжувати шлях до реформ, у тому числі, судової реформи.

Так, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі 21 червня на Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference), яка відбувається в Лондоні, зазначила, що Європейська Комісія вже цього року виділяє на потреби України 18 мільярдів євро.

«Разом з іншими донорами ми закрили дефіцит бюджету України на 2023 рік, щоб українці могли продовжувати платити зарплати, пенсії та забезпечувати охорону здоров’я», підкреслила вона.

«Це для нагальних потреб України. Але давайте поговоримо про майбутнє. Я вважаю, що Європейський Союз несе особливу відповідальність. Причина проста: коли українці уявляють своє майбутнє, вони бачать, як над їхніми містами майорить прапор Європи. І я не сумніваюся, що Україна буде частиною нашого Союзу. Тож сьогодні я хочу оголосити про два нові кроки.

Перша – про реформи України та її шлях до членства в ЄС. Незважаючи на війну, Україна прискорила програму реформ із вражаючою швидкістю та рішучістю. Ми, в Європейському Союзі, хочемо відповідати зусиллям і відданості.

Ось чому сьогодні Європейська Комісія представляє нову усну інформацію про прогрес, якого Україна досягла у судовій реформі, боротьбі з корупцією, нових законах про ЗМІ та національні меншини (йдеться про проміжну оцінку виконання Україною семи рекомендацій для початку переговорів про вступ – раніше «Судово-юридична газета» писала, що планується визнати за Україною виконання 2 з 7 рекомендацій – прим. ред.).

Ця звітність свідчить про те, що мета вже не за горами, і ми працюватимемо з Україною, щоб подолати фінішну пряму. І цими реформами Україна також надсилає потужне повідомлення приватним інвесторам: вони отримають прозорість, справедливість і функціонуючі інституції, необхідні для інвестування в Україні. І це особливо важливо, тому що нам потрібно також активізувати приватний сектор. Тому що саме приватний сектор з його безцінним досвідом і фінансовою потужністю допоможе Україні реалізувати свої мрії», - зазначила Урсула фон дер Ляєн. 

Також вона розповіла, що вчора, 20 червня, Єврокомісія запропонувала створити новий фонд для України в рамках бюджету Євросоюзу. Він забезпечить постійну фінансову підтримку до 2027 року.

Фінансування Фонду здійснюватиметься трьома способами: за рахунок грантів з бюджету ЄС; за позиками, залученими на ринках капіталу; і, зрештою, з надходженнями від знерухомлених російських активів.

«Ми зробимо пропозицію щодо цих активів до літньої перерви. Тепер, які передбачувані потреби?

До 2027 року фіскальний дефіцит України становить близько 60 мільярдів євро. Потреби для швидкого відновлення становлять близько 50 мільярдів євро. Це становить загалом 110 мільярдів євро до 2027 року, які не покриваються. Тому вчора я запропонував державам-членам ЄС покрити 45% цього дефіциту – це загалом 50 мільярдів євро для України.

Ми працюватимемо з Україною над відповідним планом інвестицій і реформ. Цей план також може стати опорою для всіх міжнародних донорів, включаючи приватний сектор. Це допоможе нашій координації та максимізує наш вплив. Ось що ми маємо на увазі, коли говоримо, що ми з Україною стільки, скільки потрібно», - підкреслила очільниця Єврокомісії.

Слід також зауважити, що 21 червня 2023 року Швеція, яка головує в Раді Європейського Союзу, провела зустріч міністрів ЄС-США з питань юстиції та внутрішніх справ у Стокгольмі. Зокрема Сполучені Штати та Європейський Союз обговорили наміри поглибити співпрацю з надання допомоги Україні у сфері реформування юстиції та верховенства права, тобто, щодо реформи правоохоронних органів та судової реформи.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», ЄС відзвітує, що Україна виконала 2 із 7 умов для початку переговорів про членство. А саме, в ЄС, скоріш за все, визнають, що Україна виконала умови стосовно створення ВККС та очищення Вищої ради правосуддя, а також законодавства про ЗМІ, але щодо інших умов поки очікують прогрес.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду