Судовій системі може знадобитися близько 4 тисяч суддів, - голова Верховного Суду Станіслав Кравченко

13:54, 10 липня 2023
За даними ДСА, судовій системі бракує близько 2000 суддів, але насправді потреба вдвічі більша.
Судовій системі може знадобитися близько 4 тисяч суддів, - голова Верховного Суду Станіслав Кравченко
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За даними Державної судової адміністрації України, судовій системі бракує близько 2000 суддів. Але насправді потреба вдвічі більша – 4-5 тисяч суддів. Про це заявив голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час брифінгу у ВС.

«Коли у 2012 році вводили інститут слідчих суддів в Україні і надавали повноваження судового контролю, за розрахунками ДСА тоді треба було додати у системі 1100 суддів. Втім, не додали жодного», зазначив він. З 2013 року чисельність суддів лише зменшувалася. 

Наразі Вища рада правосуддя відновила роботу, але це одночасно відкрило шлях до звільнення суддів із системи.

Разом з тим, поки ВККС лише розпочинає роботу, тож нових призначень немає.

«Треба розуміти, що без зміни процедури призначення суддів, заповнення штатних вакансій буде тривати дуже довго», зазначив Станіслав Кравченко.

Нову кількість суддів у судах необхідно визначити з урахуванням фактичних змін у адміністративно-територіальному устрої України.

Зазначимо, що наразі в Україні на контрольованій території три суди не здійснюють правосуддя, бо немає кому розглядати справи.

«На жаль, ця кількість судів буде тільки збільшуватися. У великій кількості судів залишилося 1-2 судді. У разі виходу у відставку суддів чи з інших підстав звільнення суддів, такі суди припиняють роботу», - зазначив голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько.

Крім того, голова КЦС ВС звернув увагу на рекомендації, які були надані головам апеляційних судів стосовно забезпечення доступу громадян до правосуддя у випадках, коли відсутній склад суду, що може забезпечити розгляд невідкладних справ.

А саме стосовно визначення найближчого до громадянина суду, який може такі невідкладні справи розглянути.

«Проблема стосовно передачі справ існує з 2014 року. Ми неодноразово зверталися до законодавця стосовно вирішення цієї проблеми.

Ми зазначали, що необхідно дати право голові апеляційного суду, який як ніхто знає ситуацію в регіоні, визначати, який суд має розглянути невідкладну справу. Зокрема це поміщення особи до психіатричного закладу, продовження дозволу на тримання у такому закладі, забезпечувальні, обмежувальні заходи, справи, де стислі строки, зокрема, стосовно викрадення дітей, справи, де застосовуються конвенційні норми.

Тому, виходячи зі змісту і завдань, ми рекомендуємо головам апеляційних судів не чекати, доки до них будуть відповідні звернення, а вирішувати невідкладно питання щодо передачі справ до найближчого суду, який би міг їх розглянути», - підкреслив Борис Гулько.

В цілому, за словами Голови ВС Станіслава Кравченка, протягом 2022 року в судах України було розглянуто понад 2 млн справ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва