У 2025 році пропонується визначати оклади суддів, виходячи з «замороженого» мінімуму в 2102 грн

17:43, 1 липня 2024
Пропонується залишити той же прожитковий мінімум в 2102 для визначення базового розміру посадового окладу судді – однак «заморозять» його не лише для них.
У 2025 році пропонується визначати оклади суддів, виходячи з «замороженого» мінімуму в 2102 грн
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Закон про Державний бюджет на 2024 рік залишив той же зменшений прожитковий мінімум для розрахунку посадових окладів суддів та прокурорів, що і у 2023 році. А саме, 2102 грн – для визначення базового розміру посадового окладу судді, для працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, та всього 1600 грн – для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури.

В той же час, «загальний» прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2024 рік складає 3028 грн.

Судячи зі схваленої Урядом Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, наступного року ситуація для суддів не зміниться. Втім – не лише для суддів.

Отже, як вказано у декларації, «розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, також залишається на рівні 2024 року».

Загалом, як писала «Судово-юридична газета», бюджет судової влади у 2025 році планують зменшити на півмільярда.

Однак «заморозять» прожитковий мінімум не лише суддям.

«Прогнозні розміри прожиткового мінімуму та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на 2025—2027 роки встановлено на рівні 2024 року.

У 2025—2027 роках прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме:

дітей віком до шести років — 2563 гривні;

дітей віком від шести до 18 років — 3196 гривень;

працездатних осіб — 3028 гривень;

осіб, які втратили працездатність, — 2361 гривню.

Пропонується не чіпати у бік збільшення і мінімальну заробітну плату.

Так, зазначається, що у 2025—2027 роках розмір мінімальної заробітної плати становитиме 8000 гривень, що забезпечить досягнутий рівень гарантії з урахуванням значного підвищення у 2024 році.

Оплата праці працівників бюджетної сфери здійснюватиметься на основі посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, що залишається на рівні грудня 2024 року.

Оплата праці державних службовців здійснюватиметься на основі класифікації посад згідно з умовами оплати праці, що діяли у 2024 році.

«Водночас слід зазначити, що на шляху європейської інтеграції Україні висунуто ряд вимог, з-поміж яких продовження реформи державного управління в Україні. Для забезпечення успішної реформи державного управління ключові заходи буде зосереджено на продовженні роботи з впровадження комплексної реформи оплати праці, поступовому відновленні та ефективному впровадженні процесу добору на державну службу, збалансуванні організаційної структури та оптимізації чисельності органів виконавчої влади» - йдеться у декларації.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд