Цифровізація проставлення апостилю на довідку про несудимість значно спростила б життя громадянам

10:00, 7 липня 2024
Довідку про несудимість можна отримати в електронному вигляді, але для проставлення апостилю треба чекати майже місяць – громадяни дивуються, чому послуга досі не цифровізована.
Цифровізація проставлення апостилю на довідку про несудимість значно спростила б життя громадянам
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Проставлення апостилю на витяг про несудимість займає майже місяць, і цю послугу так і не цифровізували. З такою проблемою звернулися до «Судово-юридичної газети» читачі.

Так, якщо сам витяг (довідку) про несудимість можна отримати онлайн, втім, для того, аби апостилювати її, потрібно чекати реакції відповідного державного органу – МВС – майже місяць. Це значно ускладнює життя громадянам, зокрема, жінками з дітьми, які виїхали за кордон і працевлаштовуються там. З урахуванням масової цифровізації викликає питання, чому така послуга досі відсутня в електронному вигляді.

Слід зауважити, що ще у 2015 році Міністерство юстиції України оголосило про нову передову технологію і новий електронний онлайн сервіс – проставлення електронного апостиля. Такий сервіс реалізований у більш, ніж 23 країнах, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія, Іспанія та інші технологічно високорозвинені країни.

Втім, для того, аби проставити апостиль саме на довідку про несудимість, все ще потрібно обмінюватися паперовими документами.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 року № 631 Міністерству внутрішніх справ України надано повноваження на проставлення  апостиля на офіційних документах, що видаються Міністерством внутрішніх справ, його територіальними органами з надання сервісних послуг та відокремленими пунктами реєстрації кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ‒  акредитованого центру сертифікації ключів МВС.

Проставленню апостиля підлягають виключно оригінали витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», які сформовані у паперовому вигляді та містять печатку органу видачі (якщо інформація зазначена на обох сторінках одного аркушу печатка має бути проставлена на кожній сторінці) та підпис його відповідальної особи.

Апостиль – це спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав-учасниць Конвенції.

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Ємець
    Олександр Ємець
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Іван Рибак
    Іван Рибак
    суддя Київського апеляційного суду