Судді та адвокати задумалися над поведінкою в соцмережах

14:23, 2 серпня 2017
У «Правилах адвокатської етики» затверджені нововведення, які стосуються поведінки адвокатів у соціальних мережах.
Судді та адвокати задумалися над поведінкою в соцмережах
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для адвокатів крім дотримання принципів законності і верховенства права встановлені чіткі рамки етичного стандарту поведінки, в тому числі і в соціальних мережах.

Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає дотримання «Правил адвокатської етики» як одного з основних професійних обов'язків адвоката.

Юрист Андрій Довбенко, на своїй сторінці в Facebook звернувся до колег з питанням, що вони думають про нововведення, які прописані в «Правилах адвокатської етики» і стосуються поведінки адвокатів у соціальних мережах.

Так в 57 статті в «Правилах адвокатської етики» прописаний регламент поведінки адвокатів у соціальних мережах: «Участь адвоката в соціальних мережах <…> є допустимими, проте адвокат може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету адвокатів та адвокатури в цілому.

Адвокат при користуванні соціальними мережами, Інтернет-форумами та іншими формами спілкування в мережі Інтернет повинен дотримуватись своїх професійних обов’язків, передбачених чинним законодавством України, цими Правилами, рішеннями З’їзду адвокатів України та Ради адвокатів України».

Пост Андрія Довбенко не залишився без уваги. У коментарях користувач Микита Нуралін відмовився ризикувати і висловлювати свою думку.

Адвокат Соловей Юрій висловив підтримку оновлень правил, вказавши на те, що це всього лише рекомендації і до санкцій, у разі порушення не дійде.

Поведінку в соцмережах адвокат Святослав Ющенко кваліфікував як психологічний фактор, вказавши на те, що до етичної сторони він не відноситься.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін посилаючись на кодекс суддівської етики відмовився відповідати.

Користувач Володимир Мацко впевнений, що для адвоката дотримання етичних правил буде корисно.

Суддя Ірина Желтобрюх впевнена, що взаємодія в соцмережах — це питання виховання.

Користувач Anzhelika Konoplyanko висловила жаль щодо нових рекомендацій, оскільки «коменти в соцмережах часто розкривають людину найповніше».

Прописані в «Правилах адвокатської етики» принципи, не обмежують адвокатів, а скоріше допомагають підтримати планку спілкування в соцмережах на високому рівні.

Перераховані в правилах принципи дозволять уникнути негативних наслідків такого спілкування для професійної незалежності адвоката в майбутньому при здійсненні адвокатської діяльності.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду