Якою повинна бути податкова адреса підприємства, — рекомендації адвокатів

13:41, 11 червня 2017
Адвокати розповідають про нюанси, пов'язані з податковими адресами компаній.
Якою повинна бути податкова адреса підприємства, — рекомендації адвокатів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На питання про те, якою повинна бути податкова адреса підприємства, іноді не можуть відповісти самі податківці. У законодавстві (на жаль чи на щастя) немає чітких вимог про це. Головне те, що податкова адреса повинна бути, містити існуючу вулицю і реальне приміщення (а не плановане будівництво, наприклад). Не прописані вимоги і щодо площі такого приміщення.

Однак, контролери Міністерства доходів і зборів іноді сприймають маленькі приміщення як непридатні умови для ведення підприємницької діяльності. І це при тому, що діяльність деяких фірм легко обмежується ноутбуком і парою телефонів.

У разі звернення податкової, підприємство за законом зобов'язано реагувати на нього в термін від 5 до 30 робочих днів. Це означає, що, наприклад, при відсутності на протязі робочого дня когось із співробітників за місцем податкової адреси підприємства, інспекція не може зробити висновок про неправильність цієї адреси. Але часто саме це стає причиною того, що платнику податків змінюють стан. У такій ситуації співробітники податкової інспекції зобов'язані скласти акт про те, що на момент їх візиту на підприємстві нікого не було, і залишити його підприємцю, який має право підтвердити своє місцезнаходження, відвідавши податкову або відправивши потрібні документи.

Копія акту про незнаходженні за адресою може знадобитися підприємству в подальшому, наприклад, для того, щоб оскаржити в судових органах неправомірні дії податківців, якщо такі мали місце. При необхідності, копію акта з матеріалів справи також можна отримати, звернувшись до інспекції.

В цілому перевірки підприємства за її податковою адресою не повинні бути безпідставними. Рішення про незнаходження за адресою приймає слідче управління Міндоходів, раніше відоме як податкова міліція. Причинами перевірок можуть бути несплата податків в домовлений термін, неподання звітності в тривалий час, повернення кореспонденції або відсутність адреси, приміщення або підприємства. Також може вплинути відсутність договору оренди або скарги орендодавця про несплату. Якщо з цим все в порядку, то рішення про незнаходження за адресою, згідно з законом, не може бути прийнято.

Які наслідки для підприємства можуть загрожувати присвоєнням статусу про незнаходження за місцем податкової адреси? Які дії контролерів Міністерства доходів і зборів можна оскаржити як незаконні?

Також читайте: поради адвоката по веденню діалогу з колекторської компанією.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області