Після змін від НБУ українці не зможуть переказати родинам та дітям кошти, необхідні для виживання за кордоном, а волонтери не зможуть закупити необхідні товари

13:07, 21 липня 2022
Рішення Нацбанку обмежити перекази у 30 тисяч грн на місяць унеможливить підтримку родин з дітьми, які лишилися за кордоном, та заважатиме волонтерам.
Після змін від НБУ українці не зможуть переказати родинам та дітям кошти, необхідні для виживання за кордоном, а волонтери не зможуть закупити необхідні товари
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, чимало українців, які знаходяться у лавах Збройних Сил України або ж іншим чином підтримують оборону країни, вивезли свої родини з дітьми за кордон і повернулися назад. Багато хто просто не мав іншого виходу, адже лишився без житла та всього майна.

Наразі, за рішенням Нацбанку від 21 липня, такі люди фактично змушені будуть припинити підтримку родини з України.

Так, 21 липня Національний банк оголосив про таке:

1) зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);

Скорочення від peer-to-peer або person-to-person, P2P-платежі - це грошові перекази від однієї людини іншим людям (на відміну від продавця чи установи).

P2P-транзакції в основному використовуються для оплати оренди, оплати послуг, покупок у приватних продавців або просто для надсилання грошей сім'ї та близьким.

Отже, наприклад, військовослужбовець зможе переказати своїй родині не більше 30 тисяч грн на місяць.

З урахуванням інфляції та зростання вартості оренди житла і продуктів харчування згортання значної частини програм безкоштовних послуг і грошової допомоги від європейських урядів для українських біженців навіть у дружніх країнах, таких як Чехія, Польща тощо, це фактично буде означати, що родина буде поставлена на межу виживання.

Також це ставить питання про тих волонтерів, які закуповують за кордоном необхідні для армії товари та послуги.

2) Також Нацбанк змінив ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном зі щомісячного на щотижневий. Отже, з 21 липня особа може зняти не більше 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів.

За нинішнім курсом, який наближається до 40 грн за євро, це 300 доларів.

Отже, українським родинам пропонується жити на суму не більше 300 доларів. А волонтерам - купувати не більше, аніж на 300 доларів на тиждень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду