Проблеми освіти українських дітей, які поїхали за кордон: розказали про можливі способи вирішення ситуації

15:33, 7 серпня 2022
Гришина розповідає, що найголовніших проблем наразі чотири.
Проблеми освіти українських дітей, які поїхали за кордон: розказали про можливі способи вирішення ситуації
Джерело фото: facebook.com/j.gryshyna
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українські громадяни за кордоном стикаються з цілою низкою труднощів: побутові умови, освіта, медицина, робота. Найчастіше громадяни звертаються до консульств і посольств із проблемами відновлення втрачених документів, оформлення документів на повернення в Україну, продовження дії закордонного паспорта, вписування дітей у паспорт, питання нотаріальних довіреностей.

Однак, окремої уваги заслуговують освітні питання. На засіданні Робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, обговорили їх вирішення. Про це повідомляє голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

За її словами, найголовніших проблем наразі чотири. Також назвали можливі варіанти вирішення цих проблем.

  1. Втрата зв’язку із Україною з огляду на обов’язковість навчання в школі в країні перебування дитини.

Для вирішення пропонують створити якісну екстернатну освіту на базі Міжнародної української школи; створення вечірніх курсів/ суботніх та недільних шкіл, де діти будуть продовжувати вивчати українську мову, літературу, історію України, залучення українських вчителів за кордоном до освітнього процесу.

  1. Складність у переведенні дитини в той самий клас із школи в країні перебування назад до української посеред навчального року.

Варіантом вирішення бачать розроблення механізму зарахування навчальних досягнень, створення системи оцінювання результатів навчання за певний період та механізм компенсації освітніх втрат під час навчального року.

  1. Закордонні школи не наділені правом видавати свідоцтво про базову середню освіту і свідоцтво про повну середню освіту українського зразка.

Для вирішення цієї проблеми пропонують розширити мережу партнерів Міжнародної української школи за кордоном, зокрема суботніх шкіл, культурно-освітніх центрів, тощо.

  1. Недостатня поінформованість батьків, що тимчасово лишили своє постійне місце проживання, в освітніх питаннях та можливостях продовження навчання дитини за українською програмою та з отриманням українських документів про освіту.

«Вирішення: створити єдину платформу для інформування батьків, де буде зібрана вся інформація про освіту в умовах війни у вигляді популярних питань та відповідей на них, - зауважує Гришина.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки