Військові зможуть безкоштовно зберігати репродуктивні клітини: Комітет планує доопрацювати законопроєкт

19:44, 22 березня 2023
Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо забезпечення військових можливістю зберігати біологічний матеріал для народження дитини за рахунок держави.
Військові зможуть безкоштовно зберігати репродуктивні клітини: Комітет планує доопрацювати законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство».

Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зазначив, що ця ініціатива вкрай важлива, однак її необхідно доопрацювати.

«Наші герої на фронті – це еліта нації. Кращі з кращих пішли захищати батьківщину від ворога. На жаль, вони можуть загинути або ж отримати такі травми, які не дозволять потім народити дитину. Завдання держави – зберегти генофонд нації.

Головна мета проєкту закону № 8011 (про право учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство) – дозволити зберігати нашим героям на фронті свої репродуктивні клітини коштом держави.

Відзначу, що головним комітетом із підготовки законопроєкту № 8011 є Комітет з питань соціальної політики та захист прав ветеранів. Як один з авторів законопроєкту вважаю, що ініціатива зі збереження генофонду нації важлива. Але документ потребує істотного доопрацювання, щоб він реально почав діяв після ухвалення парламентом, а не залишався лише на папері. Разом із колегами-депутатами, НСЗУ та МОЗ готуємо поправки до другого читання.

Зокрема, у законопроєкті потрібно вирішити наступні питання:

  1. Створення державного кріобанку, де буде зберігатися біологічний матеріал військових
  2. Чітко визначити питання, що робити із біологічним матеріалом у випадку загибелі військового
  3. Визначити реальні джерела фінансування державної програми зі зберігання біологічного матеріалу

Вже найближчим часом напрацюємо поправки до другого читання, які дозволять зберегти генофонд нації.

Також нагадаю, що в нашому Комітеті розробляється галузевий законопроєкт про допоміжні репродуктивні технології. На сьогодні сурогатне материнство в нашій країні легалізовано, але внаслідок відсутності чіткої законодавчої бази важко визначити, де межа між легальним використанням ДТР, а де злочинна схема із торгівлі дітьми. Тому ми пропонуємо захистити права дітей та батьків. Наразі у Верховній Раді зареєстровано три альтернативних законопроєкти (№ 6475, № 6475-1, № 6475-2). На даний час напрацьовуємо спільну редакцію, яка буде узгоджена з усіма авторами», — зазначив Радуцький.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд