Із 1 червня правила мобілізації стануть жорсткішими: хто може отримати повістки та бути призваним

11:59, 29 травня 2023
Мобілізації підлягають навіть ті, кого в мирний час було визнано обмежено придатним до військової служби.
Із 1 червня правила мобілізації стануть жорсткішими: хто може отримати повістки та бути призваним
Фото: zn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні з 24 лютого 2022 року триває воєнний стан та загальна мобілізація, усі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними і можуть бути призвані на службу. При цьому з 1 червня правила мобілізації стануть жорсткішими, а уникнути її стане ще важче.

Так, загальна мобілізація та воєнний стан продовжено в Україні до 18 серпня законами № 9260 і № 9259 відповідно. Крім того, у законодавство внесено зміни щодо військового обліку та оповіщення громадян.

Проведення військового обліку покладено на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки, виконавчі органи місцевих, селищних і сільських рад, дипломатичні установи за кордоном. Обліком мають займатися і відповідні керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Для уточнення облікових даних, проходження військово-лікарської комісії чи відправки у військову частину ТЦК виписують повістки, за якими адресати зобов’язані з’явитися у призначені місце і час. Або голова ТЦК підписує розпорядження, згідно з яким повістки видають уповноважені особи.

Як пояснив керівник ТЦК Бурині Сергій Павлов, він дозволяє військовослужбовцям на території, за яку несе відповідальність, видавати повістки в багатьох публічних місцях. Повістки отримують усі чоловіки, працівники ТЦК перевіряють, чи вони вже пройшли уточнення даних. Про це повідомляє «Суспільне».

«Патрулювання теж, якщо ми бачимо, що йдуть підходящі люди, теж зупиняємо, питаємо, перевіряємо документи з поліцією, якщо людина не була в нас, ми теж даємо їм повістки», ― пояснює Павлов.

Мобілізувати в Україні можуть будь-кого з чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо він придатний за станом здоров’я і немає законних підстав не призивати його. Мобілізації підлягають чоловіки не залежно від того, чи мають вони військовий досвід. Чоловіки, які не служили, проходять обов’язкове навчання перед відправкою на фронт.

Мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

  • придатні і обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;
  • придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;
  • зняті та виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (власники «білого квитка»), визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану рішенням ВЛК, які не здійснювали тяжкий злочин.

Жінки, які несли військову службу раніше можуть бути мобілізовані, якщо вони стоять на військовому обліку та придатні за станом здоров’я під час воєнного стану.

Чоловіки і жінки, які мають право на відстрочку через інвалідність або за сімейними обставинами, можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням.

Такі мобілізовані за законом служать за місцем проживання.

Хто вручає повістки:

За пунктом 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних ТЦК.

Вручення повісток здійснюють уповноважені на це особи:

  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • представники та керівники закладів освіти;
  • посадові особи районного (міського) ТЦК.

Де можуть видати повістку:

Її можуть видати у будь-якому публічному місці. При цьому працівники ТЦК відразу перевіряють, чи має у своєму розпорядженні військкомат уточнені дані про конкретну людину. Йдеться про дані, які мають бути уточнені після 24 лютого 2022 року. Якщо з'ясується, що за цей час чоловік так і не дійшов до військкомату, йому дадуть повістку для явки до ТЦК з метою уточнення військово-облікових даних. Про це повідомляє today.ua

При цьому з 1 червня співробітники ТЦК зможуть вручати повістки всім чоловікам – незалежно від того, хто до якого військкомату приписаний.

Закон не дозволяє оскаржити вручення повістки. Тобто, у будь-якому разі чоловік, який отримав повістку, зобов'язаний з'явитися на той час і в те місце, яке вказане в порядку денному.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду