День прав людини: у Раді Європи обговорили дію Європейської конвенції

14:25, 10 декабря 2019
Європа має найсильнішу систему міжнародного захисту прав людини.
День прав людини: у Раді Європи обговорили дію Європейської конвенції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 грудня відзначається День прав людини. З цієї нагоди, напередодні 70-річчя Європейської конвенції з прав людини, що відзначатиметься у 2020 році, Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Буріч та президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паскьє виступили зі спільною заявою. Про це повідомляє прес-центр офісу Ради Європи в Україні.

У повідомленні наголошується, що завдяки Конвенції, виконання якої контролює Європейський суд з прав людини у Страсбурзі, Європа має найсильнішу систему міжнародного захисту прав людини.

Також документ призвів до багатьох позитивних змін, коли застосовувався національними органами влади, і сприяв підвищенню стандартів прав людини у всьому світі.

Лідери Ради Європи розповіли про продовження та перспективи подальшої боротьби за права людини. Зокрема у 2019 році завершився 10-річний процес реформи. Розгляд накопичених справ у Суді скоротився більш ніж удвічі.

Однак близько 60 000 заяв ще очікують на розгляд, і понад 5000 судових рішень ще не виконані повністю.

«Ці цифри залишаються надто високими і потребують координованих зусиль між Радою Європи, Судом та країнами-членами для забезпечення правосуддя і вирішення системних проблем, щоб уникнути повторних порушень. Нам також потрібно попрацювати над тим, щоб Конвенція ефективно захищала людей у ​​будь-якому куточку континенту, у зонах невирішених конфліктів, та за будь-яких обставин», — зазначено в повідомленні.

Найголовнішим кроком у сфері захисту прав людини стане приєднання Європейського союзу до Конвенції, що було розпочато у 2019 році.

Зазначимо, Європейська конвенція з прав людини була підготовлена для підписання 4 листопада 1950 року.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у Києві проходить Міжнародна регіональна конференція високого рівня «Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів».

Також ми повідомляли про рішення висновку Венеціанської комісії щодо нової судової реформи в Україні

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва