Суд ЄС скасував штраф для Apple, який становив 13 млрд євро

20:55, 15 июля 2020
Apple отримала штраф від Єврокомісії через порушення внутрішнього ринку в Ірланді, проте Суд ЄС скасував таке рішення.
Суд ЄС скасував штраф для Apple, який становив 13 млрд євро
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії про штрафування компанії Apple на 13 млрд, яке було накладене у 2016 році через її діяльність в Ірландії. Така інформація була зазначена в офіційному повідомленні Суду ЄС, інформує "Європейська правда".

«Суд скасовує оскаржуване рішення, тому що Комісія не змогла довести відповідно до необхідних юридичних стандартів наявність переваг відповідно до ст. 107 (1) Договору про функціонування ЄС (Article 107(1) TFEU)», – йдеться в повідомленні.

У Суді вирішили, що Єврокомісія помилково оголосила про те, що Apple Sales International (ASI) та Apple Operations Europe (AOE) отримали особливу економічну перевагу й державну допомогу в Ірландії.

У 2016 році Єврокомісія вимагала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії, оскільки така допомога порушує правила внутрішнього ринку.

Було з'ясовано, що пільги з боку Ірландії, де Apple має штаб-квартиру, спричинили зниження податкових виплат від компанії. За розрахунками Єврокомісії, Ірландія надала Apple податкові переваги на 13 млрд євро.

Після цього відповідаюча сторона оскаржила штраф у Суді ЄС. Коампанія заявила, що така сума "не відповідає реальності та здоровому глузду". Ірландія, економіка якої отримала вигоду від інвестицій транснаціональних компаній, залучених низькими ставками оподаткування, також оскаржила рішення Комісії. Єврокомісія відхилила аргументи, пояснивши це тим, що не прагне керувати міжнародними податковими законами, і звинуватила Ірландію в невиконанні відповідної роботи під час оцінки Apple.

Нагадуємо, що Європарламент посилив заходи боротьби з відмивання грошей на території ЄС.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про дієві рішення від ЄС щодо протидії дезінформації в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді