Вирішення проблемних питань у сфері ЖКГ: що змінила Рада

09:30, 5 декабря 2020
Закон передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг та зменшення кількості платежів у платіжках.
Вирішення проблемних питань у сфері ЖКГ: що змінила Рада
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України схвалила у другому читанні та в цілому закон, який захистить інтереси споживачів та покращить роботу виконавців комунальних послуг, передає Урядовий портал.

Для споживачів, зокрема, закон передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг, зменшення кількості платежів у платіжках, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж в будинках та дозволить співвласникам багатоквартирних будинків отримати у користування чи власність земельні ділянки, на яких розташовані будинки.

«Зміни, передбачені цим законом, у першу чергу надають можливість нормально працювати підприємствам житлово-комунального господарства та уникнути мільярдних збитків, і, найголовніше, забезпечити надання безперебійних і якісних послуг споживачам, створити для них комфортні та безпечні умови проживання», – прокоментував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

П’ять ключових змін передбачених законом:

Суттєво спрощується порядок укладення договорів у сфері комунальних послуг. Через публічний договір приєднання підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори. Це дозволить зменшити фінансові витрати та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.

Платіжка за комунальні послуги стане більш зрозумілою. За вимогами чинного законодавства плата, наприклад, виконавцю послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, може складатися із 9 платежів, за кожен з яких банки беруть комісію за обслуговування.

Відтепер кількість платежів буде оптимізована. Для публічного договору приєднання – це буде 3 платежі:

По теплу:

1) Плата за послугу з постачання теплової енергії.

2) Плата за послугу з постачання гарячої води.

3) Плата за абонентське обслуговування.

По воді:

1) Плата за послугу з централізованого водопостачання.

2) Плата за послугу з централізованого водовідведення.

3) Плата за абонентське обслуговування.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Протягом тривалого часу на законодавчому рівні це питання не вирішувалось. Обслуговування мереж у багатьох випадках з 2015 року не здійснювалося. Це питання безпеки мешканців багатоквартирних будинків. Отже закон чітко встановлює умови технічного обслуговування, а також визначає відповідальним за його проведення оператора газорозподільних систем або іншого суб’єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Завершення обладнання будинків лічильниками тепла та води. З 2017 року в Україні діє Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який передбачає 100% облік комунальних послуг. Наразі в Україні житлові будівлі оснащені прибудинковими лічильниками теплової енергії на 81,7%, гарячої води - на 17,3%, питної води - на 75,6%. Закон визначає джерело фінансування витрат зі встановлення лічильників через інвестиційні програми підприємств тепло- і  водопостачання та надає додатковий час підприємствам для оснащення будівель лічильниками до 1 серпня 2022. Після цієї дати за невстановлення лічильників підприємство штрафуватимуть.

Також закон визначає, що у разі невизначення співвласниками багатоквартирних будинків із формою управління будинком до 1 січня 2021 року органи місцевого самоврядування 1 травня 2021 року мають провести конкурси з призначення управителів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати ухвалили закон про зміни у сфері комунальних послуг.

Також ми писали, до яких приміщень отримали право доступу надавачі комунальних послуг.

Крім того, із співвласниками багатоквартирних будинків зможуть укладати індивідуальні договори про надання комунальної послуги.

Ще ми писали, чи порушує новий закон про комунальні послуги право на недоторканність житла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси