Депутати ухвалили закон про зміни у сфері комунальних послуг — що зміниться

16:42, 3 декабря 2020
Законопроект до ухвалення пролежав у парламенті більше року та встиг «обрости» новими нормами.
Депутати ухвалили закон про зміни у сфері комунальних послуг — що зміниться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 грудня Верховна Рада розглядала повторно у другому читанні законопроєкт №2458, мета якого – внесення змін щодо законодавчого регулювання у сфері комунальних послуг. Голосами 240 депутатів парламент ухвалив цей законопроєкт в цілому. Розгляньмо детальніше частину новел, які депутати упровадили в українське законодавство.

Перш за все, варто відзначити, що значна частина положень законопроєкту передбачає передачу ряду повноважень від центральних державних органів до органів місцевого самоврядування. Зокрема, збільшується перелік комунальних послуг, тарифи, на які встановлюють ОМС – до них додаються тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Також у законі буде визначено, що місцеві органи визначатиму підприємство, яке буде займатися вивезенням побутових відходів. Обирати підприємство будуть на конкурсних засадах.

Інша важлива новела законопроєкту стосується опалювального сезону. Нині порядок ухвалення рішення про початок і завершення опалювального сезону міститься у Постанові КМУ №630 від 21.07.2005 року. Депутати ж вирішили перенести цю норму до закону, уточнивши, що таке рішення приймається не просто згідно з правилами технічної експлуатації, а саме з правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж. Оригінальний законопроєкт не містив такої норми, а тому жодних пояснень щодо доцільності її перенесення немає. Втім, можна припустити, що це такий собі запобіжник від позбавлення ОМС цих повноважень рішенням Кабінету Міністрів.

Разом з тим, до закону «Про ринок природного газу» впроваджується норми про роботи та обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків. Зокрема, визначається, що до повноваження уряду буде відноситися розробка типового договору про надання таких послуг. Крім того, Кабмін також буде затверджувати методологію розрахунку граничних рівнів вартості цих послуг, а також встановлюватиме їх граничні рівні вартості для операторів щодо послуг, які розраховані згідно із затвердженою Регулятором методологією.

Також у законодавстві, серед іншого, буде передбачено наступне:

  • Плата за абонентське обслуговування включатиме вартість не лише обслуговування, але й замінити вузлів комерційного обліку води і тепла;
  • Вноситься поняття індивідуальний договір з обслуговування внутрішньобудинкових систем;
  • Кабмін буде не лише встановлювати, але й «визначати» граничний розмір плати за абонентське обслуговування; а також затверджувати порядок ведення електронного реєстру багатоквартирних будинків;
  • Мінрегіон встановлюватиме порядок утримання спільного майна багатоквартирних будинків та прибудинкової території і буде вести галузеву звітність.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати пропонують запровадити відповідальність за порушення у сфері комунальних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде