Чи буде залежити відпустка при усиновленні від віку дитини: законопроект

17:01, 11 марта 2019
Верховна Рада розглядає законопроект про внесення змін до КЗпП для усиновлювачів
Чи буде залежити відпустка при усиновленні від віку дитини: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 березня комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України буде розглянуто проект закону №6350 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування», внесений до Верховної Ради прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом за ініціативи Міністерства соціальної політики України.

Законопроект вносить зміни до Кодексу законів про працю України. Зокрема, пропонується редагувати текст статті 182 «Відпустка жінкам, що усиновили дітей». Зміниться сама назва статті на «Відпустка особам, що усиновили дітей».

Повністю ст. 182 у новій редакції виглядатиме наступним чином:

«Особам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів ― при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Особам, які усиновили дитину (або одночасно двох і більше дітей), надається відпустка для догляду за дитиною (дітьми) на умовах і в порядку, встановлених ст. 179 і 181 цього Кодексу.

У разі усиновлення дитини (дітей) подружжям зазначені відпустки надаються одному з них на їх розсуд».

Основні зміни полягають у тому, що зникає гендерний фактор серед усиновлювачів та віковий ценз всиновлених дітей.

Абзац про виплату державної допомоги при всиновленні новонароджених дітей безпосередньо з полового будинку пропонується взагалі прибрати, адже наявність такої норми у Кодексі законів про працю суперечить Сімейному кодексу України, згідно з яким дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або дитина, яку відмовилися забрати з таких закладів батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею 2-місячного віку. Такий строк надається службам у справах дітей для проведення роботи з батьками та родичами щодо повернення дитини в біологічну родину. Таким чином, норми Кодексу законів про працю України та Закону «Про відпустки» суперечать вимогам Сімейного кодексу України в частині усиновлення дітей до двох місяців.

Стосовно гендерного питання, то слово «жінки» у проекті закону повністю замінено на «особи», що унеможливлює випадки гендерної дискримінації, а отримання одноразової оплачуваної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини передбачається для всіх усиновлювачів.

Саме протиріччями у існуючому законодавстві та необхідністю забезпечення рівних прав на отримання одноразової оплачуваної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини для всіх усиновлювачів обумовлено внесення подібних змін, пояснюють свою позицію у Міністерстві соціальної політики України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала звіт Мінсоцполітики про те, скільки дітей з України було усиновлено іноземцями у 2019 році.

Також ми писали про нюанси отримання «бебі-боксів» від Міністерства соціальної політики України як при народженні дитини, так і при всиновленні.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області