СБУ пропонує нові інструменти захисту від рейдерства

17:05, 21 августа 2019
За словами радника в. о. глави СБУ Дмитра Дубілета, вже у вересні планується запустити пілот проекту, який надасть бізнесу дієві механізми захисту.
СБУ пропонує нові інструменти захисту від рейдерства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Наразі проблема рейдерства в Україні настільки гостра, що великі компанії роблять особливі заходи, щоб у них нічого не «віджали». Наприклад, вони спеціально накладають обтяження на своє майно іпотекою», — повідомив радник в. о. глави СБУ Івана Баканова Дмитро Дубілет.

Проте цей інструмент не доступний меншому бізнесу, який не може собі дозволити такі складні інструменти. За словами Дмитра Дубілета, вже у вересні планується запустити пілот проекту, який надасть бізнесу дієві механізми захисту. «Зазначу, що держава повинна так працювати, щоб бізнесу не треба було захищатися від рейдерства. Але поки ми до цього дійдемо, хоча б це», — зауважив радник Івана Баканова.

Проект передбачає, що кожному бізнесу буде надано можливість доповнювати свій статут простим положення: реєстраційні дії, пов'язані з цим бізнесом, повинні супроводжуватися додатковим електронним документом, на які накладено ЕЦП певних визначених осіб. Коло осіб буде визначатися компанією. Так, за словами Дмитра Дубілета, хтось може визначити, що досить ЕЦП директора, а хтось зазначить ЕЦП окремих або всіх власників.

Зміни до статуту будуть вноситися, як і зараз, через нотаріусів. На думку розробників, він зобов'яже всіх реєстраторів перед проведенням реєстраційної дії перевіряти, чи немає у бізнесу, за яким планується дія, додаткового захисту. Якщо він є — необхідно вимагати відповідні ЕЦП.

Таким чином, за словами Дмитра Дубілета, бізнес зможе реально захиститися. Адже крадіжка або злом ЕЦП — це набагато більш рідкісні кейси, ніж, умовно, підкуп реєстратора (спікер зазначив, що знає про це ще з банківського досвіду).

«Проект постараємося запустити швидко, вже восени. По-перше, це буде пілот Мін'юсту/Кабміну, а не зміна закону. По-друге, на першій стадії ми зробимо ІТ-частину без інтеграції з основними реєстрами і програмними комплексами.

Повторюся, це лише один з багатьох заходів, які ми плануємо. Буду тримати вас у курсі ходу проекту», — наголосив радник в. о. глави СБУ.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що викривачів корупції будуть заохочувати матеріально.

Також  ми писали, які зміни чекають на столицю у новому законопроекті.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси