Комітет ВР не зміг ухвалити рішення по законопроекту про викривачів

15:19, 9 сентября 2019
Народні депутати проведуть додаткові консультації і повернуться до цього питання 11 вересня.
Комітет ВР не зміг ухвалити рішення по законопроекту про викривачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати під засідання Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради України 9 вересня розглянули президентський проект закону №1010 про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції. Під час засідання були присутні не тільки нардепи, а й представники громадськості.

Законопроект представив Роман Жовнір. Зазначивши, що цим законопроектом пропонується внести зміни до низки законів та кодексів, що врегульовують порядок захисту викривачів, зокрема, про забезпечення анонімності, захист трудових прав. Також у законопроекті є новела — виплата винагороди викривачу. Передбачені ще й заходи безпеки щодо викривачів, відповідно до КПК. Можливі зміна паспортних даних та заходи безпеки сім’ї викривача.

Під час засідання у депутатів виникло питання щодо розміру винагороди, який визначатиметься у судовому порядку. Зокрема, як саме судді зможуть справедливо вирішувати суму нарахування винагороди, і чи немає в цьому корупційного ризику.

«У нас є проблеми з суддями, дійсно. Але це вирішується судовою реформою», — пояснила голова комітету Анастасія Красносільська, і зазначила, що при справедливому судочинстві таких ризиків не буде.

За словами авторського колективу, наразі серед анонімних звернень у 90% випадків інформація про корупційні злочині є правдивою. Анастасія Красносільська наголосила, що у сфері викривачів має працювати принцип «надійшло повідомлення — розглядаємо». Це необхідно для того, щоб не втратити жодного важливого факту щодо вчинення корупційних злочинів.

Народний депутат Олексій Жмеренецький запропонував для збереження анонімності викривачів та отримання ними винагороди використовувати блокчейн-технології.

Головне науково-експертне управління ВРУ пропонує надати можливість НАЗК проводити перевірки інших органів щодо організації захисту викривачів.

Також пропонується передбачити право викривача розкривати інформацію зовнішніми каналами, якщо інформації загрожує знищення.

Через те, що питання, означені у висновку ГНЕУ, потребують додаткового опрацювання та консультацій, зголосилися не ухвалювати рішення по законопроекту №1010. Після додаткових консультацій депутати зберуться 11 вересня для ухвалення остаточного рішення.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду