Фракція «Голосу» не схвалює поспіх при розгляді фундаментальних законопроектів

17:32, 10 сентября 2019
Краще виділити додатковий тиждень на підготовку, і якість документу значно покращиться, вважає народний депутат Олександра Устінова.
Фракція «Голосу» не схвалює поспіх при розгляді фундаментальних законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прийняття законопроектів, підготовлених представниками політичної партії «Слуга народу» і визначених Президентом України як невідкладні, у турборежимі з першого дня засідань Верховної Ради викликає сумнів у доцільності такого поспіху навіть у близьких за духом колег.

Зокрема, член Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, народний депутат від політичної партії «Голос» Олександра Устінова повідомила «Судово-юридичній газеті», що у фракції є чітке розуміння хибності того, щоб фундаментальні законопроекти розглядалися парламентом за скороченою процедурою.

«Скажімо, при підготовці законопроекту №1032 про кардинальне перезавантаження органів прокуратури, дійсно, тягнути до Нового року, очікуючи висновки всіх можливих міжнародних експертів і, відповідно, відкладати реформу ще на рік, не обов’язково. Але йти за скороченою процедурою також немає сенсу, адже 1-2 тижні додаткової роботи над законопроектом ні на що не вплинуть, проте дозволяють пропрацювати документ краще», — зазначає вона.

На підтвердження її слів, вже перший розгляд на Комітеті зазначеного законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» відкрив у документі безліч слабких місць і необґрунтованих положень.

За свідченням Олександри Устінової, змін, запропонованих депутатами, після засідання назбиралося на 22 сторінки, і серед них чимало принципових, які вночі вносили до законопроекту, щоб зранку його затвердити.

«Зменшувати кількість прокурорів з 15 тис. до 10 тис. таки не будуть, поки не проведуть аудит, піднімуть зарплати рядовим прокурорам. Врахували також мої правки щодо обов’язкової публікації результатів анонімного тестування не пізніше ніж за 24 години до співбесіди, щоб уникнути маніпуляцій як з конкурсом до Верховного Суду», — перелічує основні «нічні» зміни член комітету.

Крім того, генпрокурор визначився із сумою, у яку обійдеться звільнення військових прокурорів із військової служби. Цю цифру вимагав Мінфін для корекції нинішнього і формування бюджету наступного року. Мінфін лякав 700 млн гривень додаткових витрат, але генпрокурор запевняє, що треба тільки 100 мільйонів.

Олександра Устінова наголошує, що її фракція критично розглядає усі законодавчі ініціативи, запропоновані колегами по парламенту, готує свої правки.

«Якщо побачимо, що готується ухвалення законопроекту, який нас не влаштовує, то спочатку будемо виносити питання на фракцію про непідтримку такого законопроекту і, звичайно, будемо брати слово в сесійній залі, щоб спробувати переконати наших колег все ж таки дослухатися до принципових правок, які у нас є», — підсумовує народний депутат.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати за основу і в цілому прийняли закон про імпічмент.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси