Міністр юстиції розповів про новий закон, яким впроваджено право довірчої власності

16:01, 23 сентября 2019
В України з’явився новий вид забезпечення зобов’язань та багато інших цікавих новел.
Міністр юстиції розповів про новий закон, яким впроваджено право довірчої власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Денис Малюська прокоментував ухвалений Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (законопроект був зареєстрований за №1059).

За словами міністра юстиції, головні цілі цього закону — спрощення ведення бізнесу та поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

Крім того, нововведення, передбачені у цьому законі, сприятимуть зростанню України в рейтингу Світового банку Doing Business, який є одним із ключових стратегічних індикаторів для інвесторів та міжнародних партнерів.

«Одне з важливих нововведень — впровадження нового для українського законодавства права довірчої власності, яке поліпшить ситуацію в питанні забезпечення договірних зобов'язань між кредитором і позичальником. Це абсолютно новий інструмент забезпечення виконання кредитних зобов’язань, який зменшує до обґрунтованого мінімуму ризики кредиторів, пов’язані з поверненням проблемної заборгованості, та створює передумови для зростання обсягів кредитування бізнесу», — зазначив Денис Малюська.

За його словами, це нововведення забезпечить ефективний захист прав кредиторів, мінімізуючи ризики неповернення або несвоєчасного повернення боржниками отриманих ними кредитів та, як наслідок, довготривалих судових спорів.

З одного боку, статус кредитора як довірчого власника обмежує можливість боржника вивести об’єкт забезпечення з-під обтяження та уникнути виконання зобов’язання. З іншого — боржникам надаються певні гарантії, які зменшують ризики зловживання кредиторами (довірчими власниками) своїми правами.

«Таким чином, закон має вирішити одну з головних проблем економіки України — недоступність для вітчизняного бізнесу кредитних коштів — та знизити кредитні ставки на комерційне та споживче кредитування», — заявив міністр юстиції.

Крім цього, закон передбачає скасування пайового внеску, додатковий захист прав міноритарних акціонерів, підвищення якості та швидкості господарського судочинства, а також збільшення кількості товариств з обмеженою відповідальністю, що діють на підставі модельного статуту.

«Переконаний, з подібними ініціативами ми забезпечимо динамічне зростання України у рейтингу Doing Business», — наголосив очільник відомства.

Закон передбачає:

- зниження вартості кредитних ресурсів;
-скасування пайового внеску;
-додатковий захист прав міноритарних акціонерів;
- підвищення якості та швидкості господарського судочинства;
 -збільшення кількості товариств з обмеженою відповідальністю, що діють на підставі модельного статуту.

Водночас закон змінює порядок доказування в господарському процесі

Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованих підстав вважати їх недостовірними або визнаними у зв’язку з примусом.

Обставини, встановлені рішенням третейського суду або міжнародного комерційного арбітражу, виправдувальним вироком суду у кримінальному провадженні, ухвалою про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності, підлягають доказуванню в загальному порядку при розгляді справи господарським судом.

Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Достатність доказів замінюється вірогідністю.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

У Земельний та Цивільний кодекси вводиться термін «довірча власність» як спосіб забезпечення зобов’язань.

Право власності та право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язання підлягають державній реєстрації прав.

Дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на будь-які дії довірчого власника щодо об’єкта довірчої власності, довірчим засновником якої є боржник. Дія мораторію не поширюється на процедуру обов’язкового звернення стягнення на об’єкт довірчої власності (Кодекс України з процедур банкрутства).

Об’єкт довірчої власності не може бути включено до ліквідаційної маси довірчого власника або довірчого засновника.

Інвестор-забудовник раніше був звільнений від сплати частини пайової участі у створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту на суму вартості збільшеної загальної площі наданого житла. Тепер зазначена норма виключена із Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду».

Аналогічні зміни торкнулися Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» та Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Внесеними змінами в Закон України «Про виконавче провадження» не допускається звернення стягнення на об’єкт довірчої власності за зобов’язаннями довірчого власника.

Також Рада спростила життя бухгалтерам, ухваливши закон про єдину звітність.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва