Нотаріуси та адвокати зможуть платити податки за спрощеною системою: новий законопроект

11:05, 7 октября 2019
Відповідний проект закону подав до парламенту народний депутат від «Слуги народу» Володимир Ватрас.
Нотаріуси та адвокати зможуть платити податки за спрощеною системою: новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 жовтня народний депутат від фракції «Слуга народу» Володимир Ватрас подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №2200 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Як зазначає нардеп, на даний момент фізична особа — підприємець, в порядку визначеному главою 1. «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового кодексу України, має право обрати спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок.

До того ж особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які є також «самозайнятими особами», не мають змоги скористатися вибором системи оподаткування.

Податковий кодекс України вказує на можливість лише сплачувати податки за здійснення незалежної професійної діяльності, що оподатковується згідно зі ст. 167 цього Кодексу податком в розмірі 18 відсотків.

За словами автора, вбачається, що чинні положення Податкового кодексу України не узгоджуються з конституційними принципам та на фоні фізичних осіб — підприємців існує певна дискримінація осіб, які провадять незалежну професійну діяльність щодо обрання системи оподаткування. Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність безальтернативно вимушені реєструватися у податкових органах та сплачувати податки згідно зі ст. 167 Податкового Кодексу України, а тому більшість з них показують мінімальні прибутки аби мінімізувати сплату надвеликих податків.

З метою вдосконалення чинного законодавства пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, щодо розширення кола осіб, які можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, визначивши самозайняту особу, яка проводить незалежну професійну діяльність як платника податку, яка має право самостійно обрати спрощену систему оподаткування.

Під діяльністю фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, розуміються: наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, лікарська, нотаріальна, адвокатська діяльність, діяльність арбітражних керуючих (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори), діяльність приватних виконавців, аудиторів, бухгалтерів, інженерів.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що Велика Палата ВС звернула увагу на практику ЄСПЛ у справах про виселення.

Також ми писали, що Верховний Суд вважає виселення втручанням у право на житло.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду