Антитютюновий законопроект: що пропонують «слуги народу»

15:20, 6 февраля 2020
Встановлюється заборона продавати електронні сигарети та будь-які тютюнові вироби особам до 21 року.
Антитютюновий законопроект: що пропонують «слуги народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від партії «Слуга народу» Лада Булах, Михайло Радуцький, Оксана Дмитрієва та інші зареєстрували у Верховній Раді законопроект №2813 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну».

На презентації законопроекту одна з його ініціаторів Лада Булах заявила, що законопроект покликаний змінити взаємовідносини покупців та продавців тютюнових виробів, а також засобів для нагрівання тютюну й інших нових форм вживання тютюну, зменшити доступ до них і їх популяризацію.

Що пропонується законопроектом

Як зазначено у пояснювальній записці, головними цілями законопроекту є забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей, особливо дітей та молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню передчасної захворюваності та смертності від неінфекційних хвороб. Тому норми цього законопроекту спрямовані на зменшення привабливості й доступності тютюнових виробів, що допоможе запобігти виникненню нікотинової залежності у людей.

Законопроектом, зокрема, пропонується заборонити продаж тютюнових виробів, електронних сигарет особам, які не досягли 21 року.

Стандартизація упаковки тютюнових виробів

Задля зменшення поширеності куріння законопроект передбачає запровадження стандартизованої упаковки тютюнових виробів. Стандартизована упаковка тютюнових виробів має бути однакового темно-оливкового кольору із великими ілюстрованими попередженнями про шкоду куріння, без логотипів та зображень тютюнових марок чи іншої інформації на упаковці.

У законопроекті зазначається, що на кожній упаковці тютюнових виробів мають бути зазначені загальне медичне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою фотографією, а також інформаційні повідомлення.

Загальне медичне попередження з наступним текстом: «Куріння вбиває  кидай курити зараз» повинне бути розміщене в ніжній частині однієї з бічних поверхонь упаковки. Інформаційне повідомлення наступного змісту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак» повинно бути розміщене в нижній частині іншої бічної поверхні.

Тексти загального та комбінованого медичних попереджень, а також інформаційних повідомлень мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

Заборона на рекламу

Ще одна пропозиція  заборона видимого розміщення тютюнових виробів у пунктах продажу, відсутність будь-якої реклами, навіть за допомогою викладки сигарет у точках продажу.

«В будь-якому супермаркеті сигарети яскраво підсвічені, мають привабливі прилавки, там немає зображень людей з хворобами легень або онкологією. Там є красиві фотографії молодих здорових дівчат та хлопців, і це зменшує нашу тривогу щодо того, що ми купуємо небезпечний товар»,  пояснила Лада Булах.

Також у документі встановлюється повна заборона реклами сигарет в Інтернеті. Зокрема, забороняється надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп'ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі, з метою стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.

Встановлюються обмеження щодо куріння, реклами електронних сигарет (айкосів, гло, вейпів)

Законопроект прирівнює регулювання тютюнових виробів для нагрівання до регулювання, яке поширюється на інші тютюнові вироби. Додатково законопроект забороняє рекламу, стимулювання продажу та спонсорство пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів, забороняє вживання таких пристроїв у громадських місцях.

Упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів повинні:

1) включати список всіх інгредієнтів, що містяться в виробі, в порядку зменшення ваги, а також зазначення вмісту нікотину у виробі та його дозу при вживанні, номер партії та рекомендації тримати виріб у недоступному для дітей місці;

2) не включати такі елементи чи ознаки (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки), які рекламують виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди;

3) мати одне з таких медичних попереджень: «Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність. Не рекомендується для вживання некурцями» або «Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність». Таке медичне попередження повинне розміщуватись на кожній з двох більших сторін упаковки.

Розширення переліку громадських місць, вільних від куріння

Крім цього, законопроектом забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів:

1. у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

2. у приміщеннях готелів і аналогічних засобів розміщення громадян;

3. у приміщеннях гуртожитків;

4. у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, в тому числі в таксі;

5. на вокзалах;

6. в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць.

Окрім цього, зазначається, що сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть постійно або тимчасово заборонити куріння тютюнових виробів у додатково визначених ними місцях.

Також ми повідомляли, що в Україні хочуть заборонити куріння електронних цигарок у громадських місцях.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді