Голова ККС пояснив, чому в судах затягується розгляд кримінальних справ

16:35, 5 марта 2020
Станіслав Кравченко розповів про причини скасування вироків та кількість виправданих осіб.
Голова ККС пояснив, чому в судах затягується розгляд кримінальних справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Основна причина скасувань судових вироків у кримінальних справах — необґрунтоване застосування статті 75 Кримінального кодексу України.

Про це повідомив Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час спільної наради з головами апеляційних та касаційних судів, яка пройшла у Верховному Суді за участю голів Державної судової адміністрації України та Вищої Ради правосуддя.

Виправдувальні вироки у кримінальних справах складають 0,5% від загальної кількості. Враховуючи, що частина з них була скасована Верховним Судом, то реальний відсоток тих виправдувальних вироків, що залишилися в силі, буде приблизно 0,3%.

Станіслав Кравченко пояснив, чому в судах затягується розгляд кримінальних проваджень. За його словами, у 2019 році 7100 осіб утримувалися під вартою понад 6 місяців. При цьому 11 000 раз суди відкладали розгляд справи, оскільки конвой не доставив у суд підозрюваних.

Також 4700 раз у суд не з’явилися прокурори. Набагато гірша ситуація з адвокатами. Їхня неявка на судове засідання зафіксована близько 15 000 разів.

У 22 000 кримінальних проваджень довелося доставляти свідків приводом. Як правило, такі випадки виникають тоді, коли сторона обвинувачення не забезпечує явку свідка декілька разів.

Одночасно в більше ніж 1 000 000 проваджень заявлено 16 000 відводів суддям, тобто у 1,6% судових справ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що залишок нерозглянутих справ в судах збільшується, а також що суди недостатньо обґрунтовують застосування статті 75 Кримінального кодексу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва