Іноземці не обвалять ІТ-ринок України: коментар заступника міністра цифрових трансформацій

08:15, 6 марта 2020
Іноземні ІТ-спеціалісти зможуть отримати посвідку на постійне проживання, і їм не потрібно буде отримувати щорічні дозволи на застосування праці.
Іноземці не обвалять ІТ-ринок України: коментар заступника міністра цифрових трансформацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України вирішив ввести квоти на іноземних ІТ-фахівців. У Міністерстві цифрової трансформації України зазначають, що іноземні спеціалісти зможуть отримати посвідку на постійне проживання, що спростить їм життя в Україні в довготривалому майбутньому. Їм не потрібно буде отримувати щорічні дозволи на застосування праці.

Також їхнє працевлаштування здійснюватиметься на тих самих умовах, що й для громадян України, у них не буде прив’язки до конкретних термінів перебування в країні, до конкретного місця роботи та посади. Іноземні ІТ-спеціалісти матимуть можливість створити ФОП.

Усі 5000 квот розділять серед міст України: Києву – 2500, Харкову – 700, Дніпру – 600, Одесі – 600 та Львову – 600.

Багато спеціалістів побоюється, що дана акція може негативно вплинути на зарплатний ринок України. За роз’ясненням «Судово-юридична газета» звернулася до одного з ініціаторів даних нововведень, заступника Міністра цифрової трансформації України Олександра Борнякова.

- Чи відстежувало міністерство, які саме країни «постачатимуть» спеціалістів у сфері ІТ?

- Ми не знаємо, як компанії використовуватимуть цю квоту. У нас доволі розвинута сфера IT, і вона потребує більше кваліфікованих кадрів. Наші розрахунки показують, що це будуть люди з країн-сусідів: Молдова, Білорусь, Казахстан, Румунія, Болгарія. Але якщо компанія потребує конкретного спеціаліста, а у нас працює багато міжнародних компаній, то вони можуть запросити її.

- Чи не обвалять запрошені спеціалісти ринок заробітних плат у нашій країні у сфері ІТ?

- Ми плануємо запросити 5000 людей, я думаю, що навряд чи вони сильно вплинуть на український ринок. Адже у нас працює в цій сфері близько 200 тисяч працівників, а у країнах-сусідах рівень зарплат не надто відрізняється від нашого рівня.

- Чи не розглядає Мінцифри можливість проведення перекваліфікації безробітних українців, аби задовольнити попит у сфері ІТ?

- Так, розглядали разом із Державною службою зайнятості  (ДСЗ) і приватними школами. Є кошти, які ДСЗ направляє на перекваліфікацію людей, яка взагалі не координується з представниками бізнесу. Невдовзі маємо запустити проект, в рамках якого безробітні українці зможуть отримати кваліфіковану освіту у сфері ІТ, аби потім влаштуватися у відповідні компанії. Ми зараз працюємо над цим проектом.

- Деякі спеціалісти відзначають, що є проблема з працевлаштуванням наших ІТ-спеціалістів. Як Ви це прокоментуєте?

- Це не відповідає дійсності. У будь-якій ІТ-компанії скажуть, що є купа вакансій, які вони не можуть закрити. Роботи багато. Інше питання, що, коли людина пройшла 3-місячні курси і приходить на співбесіду, її не беруть на роботу, бо вона ще недостатньо готова. Такі люди починають думати, що проблема на в їхніх знаннях, а в тому, що нема роботи. Але робота є. Навіть якщо дивитися по публічним даним, 40 тисяч вакансій не закриті. Треба таким людям більше вчитися. У нас дуже багато початківців (junior) у сфері IT: якщо відкривається вакансія на таких людей, то там конкурс 20 осіб на місце. Коли ж вакансія на senior, спеціалістів високого класу, на яких ми хочемо ввести квоти, то там вже дефіцит.

- Які, на Вашу думку, провідні навчальні заклади, де готують кваліфікованих фахівців у сфері ІТ?

- Це київський, одеський та львівський політехнічний заклади вищої освіти, а також Харківський національний університет радіоелектроніки. А також приватні курси. Якщо в людини математичний склад розуму, то вона знайде себе у цій професії.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як користуватися паспортом у смартфоні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва