Медична реформа руйнує медичну освіту

12:40, 6 марта 2020
Науковці зібрали прес-конференцію, присвячену проблемі фінансування медичних навчальних закладів.
Медична реформа руйнує медичну освіту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відбулася прес-конференція на тему «Кризова ситуація та фактично ліквідація близько 25 унікальних в Україні медичних кафедр: існування системи безперервного професійного розвитку — під загрозою!» щодо кризової ситуації, яка склалася у підготовці лікарів в Україні. Присвячена вона була проблемі обмеження фінансування післядипломної вищої медичної освіти.

У прес-конференції брали участь перший проректор Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика (НМАПО) член-кореспондент Національної академії медичних наук України, професор Юрій Вдовиченко; проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Раїса Моїсеєнко; завідувач кафедри дерматовенерології, професор Олександр Літус; член Всеукраїнської ради захисту пацієнтів Тамара Гусейнова.

 

На заході представники Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика відзначили, що впровадження в Україні нових принципів фінансування підвищення кваліфікації лікарів призвело до того, що з 1 квітня, коли стартує новий виток медичної реформи, академія не отримає заплановані кошти та не зможе утримувати 369 штатних посад, серед яких 189 науково-педагогічних працівників лікарів-практиків.

Юрій Вдовиченко підкреслив, що в такій ситуації, ймовірно, через брак фінансування буде ліквідовано близько 25 кафедр, серед яких: хірургії серця і магістральних судин; діабетології; гастроентерології, дієтології та ендоскопії; хоспісної медицини та паліативної допомоги; дитячої кардіології та кардіохірургії тощо.

«Реформа вторинної медичної допомоги, яка почне діяти з 1 квітня 2020 року, несе глобальні ризики для здійснення освітньої і медичної діяльності закладами вищої медичної освіти через відсутність коштів на оренду та механізму реєстрації лікарів-освітян на платформі HELSI. Це означає, що 646 науково-педагогічних працівників, у тому числі професорів, втратять можливість проводити лікування пацієнтів у закладах охорони здоров’я, а в перспективі кількох років — і саму лікарську спеціальність; 30 тисяч лікарів перестануть отримувати практичні навички на клінічних базах; а 300 тисяч пацієнтів — лікуватися у високопрофесійних лікарів», — підкреслила у своєму виступі Раїса Моїсеєнко.

Науковці підкреслили, що на сьогодні Україна є великим медичним центром, куди їдуть навчатися чимало іноземців. За їх словами, якщо механізм не буде змінено, коли академія має платити за оренду приміщень при лікарнях, то це поставить під удар діючі контракти і навчання. При цьому вони підкреслили, що рівень медичної освіти в Україні не поступається закордонним аналогам.

Відповідно до звернення громадської організації «Українська академія дерматовенерології», НМАПО імені П. Л. Шупика ініціює черговий етап узгодження кваліфікаційних характеристик українських медичних спеціалізацій з європейськими аналогами. У разі внесення відповідних змін до кваліфікаційних вимог українські дерматологи отримають можливість займатися дерматопатологією, дерматохірургією, дерматоонкологією та флебологією, як їхні європейські колеги.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що з 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. 

Відомі лікарі проаналізують хід медичної реформи в Україні. 

Окрім того, ми писали, як народні депутати планують продовжити медичну реформу 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва