Як народні депутати планують продовжити медичну реформу: законопроект 2428

13:54, 18 ноября 2019
Законопроектом пільговий період для перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на казенні та комунальні некомерційні підприємства продовжується до 31 грудня 2020 року.
Як народні депутати планують продовжити медичну реформу: законопроект 2428
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради 13 листопада надійшов проект Закону №2428 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров'я». Ініціаторами законопроекту виступили депутати Михайло Радуцький, Андрій Клочко, Данило Гетманцев та інші.

Як зазначено у пояснювальній записці, необхідність розробки законопроекту обумовлена наявністю низки проблем у сфері охорони здоров’я, що не дозволяють підвищити ефективність роботи закладів охорони здоров’я та ускладнюють запровадження нової системи їх фінансування.

З огляду на це, законопроектом пропонується:

  1. Розблокувати можливість реорганізації закладів охорони здоров’я шляхом їх перетворення, як це передбачено Законом №2002-VIII.

  2. Встановити пільговий період для перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на казенні та комунальні некомерційні підприємства. Цей пільговий період триватиме до 31 грудня 2020 року і передбачатиме:
  • звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, від необхідності проведення обов’язкової оцінки майна;

  • спрощену процедуру передачі нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств тощо.
  1. Уточнити повноваження органів місцевого самоврядування в частині управління закладами охорони здоров’я: «органи місцевого самоврядування здійснюють управління закладами охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам або є об’єктами права спільної власності територіальних громад, організацію їх матеріально-технічного, кадрового та фінансового забезпечення відповідно до закону».

  2. Надати комунальним закладам охорони здоров’я можливість утворюватися та функціонувати як спільне комунальне підприємство відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

  3. Поширити на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального розвитку, передбачені для медичних працівників системи екстреної медичної допомоги частиною 4 статті 11 Закону «Про екстрену медичну допомогу».

Законопроект також передбачає перенесення встановленого Законом  України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» терміну запровадження програми медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги на 1 квітня 2020 року, що дасть можливість закладам охорони здоров’я завершити розпочату процедуру реорганізації.

Народні обранці зазначають, що метою законопроекту є забезпечення вирішення невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я шляхом створення умов для ефективного використання фінансового, матеріально-технічного та кадрового ресурсу системи охорони здоров’я.

Також ми писали, що «слуги народу» пропонують зменшити ставки судового збору.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді