Голова ДСА розповів, які проблеми виникли при створенні ЄСІТС

12:10, 21 июля 2020
За словами Зеновія Холоднюка, ЄСІТС буде запроваджуватися поетапно, але необхідно вносити зміни до законодавства.
Голова ДСА розповів, які проблеми виникли при створенні ЄСІТС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк в інтерв’ю «Українським новинам» розповів, як просувається створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

За словами Голови ДСА, таких масштабних проектів, як ЄСІТС у світі немає. ЄСІТС - це унікальна українська розробка з використанням тих наробок та програмних продуктів, які вже впроваджені в інших країнах світу. 

Запуск ЄСІТС як повнопрограмного технічного комплексу є надскладним завданням та потребує значних капіталовкладень з державного бюджету та відповідного часу для створення нового програмного продукту. За оцінками ДСА, потреба фінансування перевищує 1,5 млрд гривень. Це мінімально. За 2017-2019 роки виконано величезний обсяг робіт у цьому напрямку, профінансовано більше 500 млн гривень. 

Першочергово суди забезпечили комп’ютерною технікою. Сьогодні рівень забезпечення становить понад 93%.

Велика кількість залів судових засідань оснащені відеоконференцзв’язком (це 2173 зали, або понад 65% від потреби).

Побудовано та забезпечено обладнанням основний та резервний дата-центри, включаючи сховища даних обсягом більше 3,5 пентабайтів, які забезпечують централізоване зберігання інформаційних ресурсів судів та інших органів і установ у системі правосуддя. 

ДСА України введено в експлуатацію дата-центр, в ньому зберігається близько 90 млн копій судових рішень. У 2019 році побудований резервний дата-центр, що знаходиться не в Києві. Він є мобільним та обладнаний найсучаснішою технікою, серверами та потужностями, що дає можливість зберігати всю базу даних судової системи.

Було впроваджено в дослідну експлуатацію програмне забезпечення більшості підсистем ЄСІТС: це "Електронний кабінет", "Електронний суд", відеоконференцзв'язок, Єдиний інформаційно-довідковий центр Судової влади та кілька інших сервісів.

Крім цього, на сьогоднішній день працює кілька систем, що створені раніше, які також є складовими ЄСІТС. Це автоматизована система документообігу суду, система Єдиного державного реєстру судових рішень, система авторозподілу судових справ тощо. 

У зв’язку з недостатністю фінансування на потреби інформатизації, а цього року фактично відсутні кошти на цей напрямок, залишаються лише на стадії проектування такі підсистеми ЄСІТС, як "Єдиний реєстр виконавчих документів", "Інформаційна система судової практики", "Суддівське досьє", "Аналітично-статистична система".

Процесуальне законодавство передбачає запуск ЄСІТС як цілісного комплексу, коли в експлуатацію будуть введені всі підсистеми. Проте суспільство вже вимагає запровадження електронного судочинства. Саме з цією метою ДСА і було розроблено зміни в процесуальні кодекси, що дозволяють поетапне впровадження ЄСІТС. 

Для громадян це означає, що без затримок відбудеться повноцінний запуск Електронного суду, на який всі чекають. Сторони зможуть перейти до повного електронного спілкування з судом – від подачі позовів та клопотань до участі в засіданнях дистанційно. Ці інструменти вже функціонують і потребують лише нормативного закріплення. 

Складові електронного суду, такі як відеозв’язок, вже активно використовуються сторонами судового процесу. Також планується запровадити офіційну електронну пошту, як обов’язковий атрибут юридичної особи. Це дозволить зекономити на поштовій кореспонденції судів понад 200 млн гривень, а по всіх державних органах більше 1 млрд гривень бюджетних коштів щороку.

Для цього необхідно внести зміни в Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", щоб усі державні установи в обов’язковому порядку мали офіційні електронні адреси, куди б вони отримували матеріали конкретної судової справи. Так само і громадяни могли б отримувати на такі офіційні адреси матеріали справ, судові повістки й інші процесуальні документи.

Електронні судові повістки запровадили ще раніше, але їх також треба ввести в правове поле через зміни в процесуальне законодавство, щоб отримувачі розуміли, що судова повістка в електронному вигляді – такий самий офіційний документ, як і та, що отримують поштою на папері, адже поштовий зв'язок – це час та кошти. Іноді судова повістка може надсилатися кілька разів, перш ніж дістатися до учасника судового процесу. Фактично, якщо людина не зацікавлена в отриманні судової повістки, то вона знайде мільйон способів, аби уникнути її отримання. Це затягує час розгляду справи. Електронні судові повістки дозволять суттєво прискорити цей процес.

Раніше ВП ВС розібралася з питанням самопредставницта ВРП у судах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва