Голова ДСА розповів, як працювали суди в карантин

14:54, 21 июля 2020
ДСА зверталася до Уряду, щодо виділення коштів на боротьбу з коронавірусом.
Голова ДСА розповів, як працювали суди в карантин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк в інтерв’ю «Українським новинам» розповів, як працювали суди в карантин та які заходи приймалися ДСА для їх функціонування.

Він нагадав, що в умовах небезпечної епідеміологічної ситуації суди та органи системи правосуддя віднесені до установ зони ризику, оскільки їх відвідує значна кількість громадян.

Одразу після того, як Кабінет Міністрів України 11 березня ухвалив постанову № 211 з запобігання поширенню COVID-19, ДСА затвердила відповідний план стосовно першочергових дій на час карантину, та рекомендувала судам розробити аналогічні плани із запобігання розповсюдженню інфекції, що і було зроблено невідкладно.

Зокрема, була обмежена безпосередня присутність у залах судових засідань тих осіб, які не є учасниками судових процесів, заборонений допуск відвідувачів, що не мають засобів індивідуального захисту та осіб з ознаками респіраторних захворювань.

У залах судових засідань та робочих кабінетах проводиться щоденне вологе прибирання із використанням дезінфікуючих розчинів. Здійснюється додаткова дезінфекція приміщень суду. Крім того, обмежено контакти працівників канцелярії з відвідувачами  ̶  на вході до приміщення встановлені скриньки для кореспонденції. При вході до будівлі суду всім громадянам та працівникам суду вимірюють температуру.

В усіх місцевих загальних та апеляційних судах, де проводяться судові засідання з розгляду кримінальних справ, здійснюється кварцування приміщень. Все це разом дало можливість нормально працювати і забезпечувати максимальний захист співробітників судів та відвідувачів.

Головна проблема, з якою стикнулися суди  ̶  в державному бюджеті на 2020 рік коштів на ці заходи не було передбачено взагалі, забезпечення засобами індивідуального захисту здійснюється апеляційними і місцевими судами за власні кошти працівників судових установ або за рахунок перерозподілу критично мінімальних бюджетних призначень, затверджених на цей рік.

ДСА протягом березня  ̶  квітня двічі зверталася до Прем’єр-міністра України, щодо виділення коштів з резервного фонду Кабміну та зі Стабілізаційного фонду держбюджету.

На карантинні заходи ДСА просила близько 200 млн. грн., щоб убезпечити працівників та відвідувачів судів. Станом на сьогодні Уряд так і не виділив ці кошти. 

Більше 26 тис. дол. виділив Канадський проект для придбання необхідних засобів, і всі 10 модельних судів, які працюють в рамках цього проєкту, забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфекції.

Проєкт ЄС "Pravo-Justice" здійснив закупівлю та передав 6 модельним судам тришарові захисні маски, безконтактні інфрачервоні термометри, безконтактні дезінфектори для рук, антисептики для рук (для стійок та індивідуальні) на загальну суму понад 260 тис. грн.

В цей період учасникам судового процесу була забезпечена можливість брати участь в судових засіданнях без особистої присутності. Йдеться про режим відеоконференції. Наразі близько 2000 засідань щотижнево проводиться в такому режимі. 

Учасників заздалегідь повідомляють про дату та час проведення засідання. При отриманні попередньої згоди на участь у засіданні онлайн. За кілька хвилин до його початку з учасниками судового процесу зв’язуються, перевіряється якість з’єднання, доповідається судді про їхню готовність. При розгляді всіх справ відбувається аудіофіксація процесу та відеофіксація, якщо це кримінальна справа.

Аудіо, відеофіксація відбувається відповідно до вимог процесуальних кодексів, здійснюється безоплатно, а ось за отримання копії відео- чи звукозапису необхідно сплатити невеликий судовий збір, що покриває вартість компакт-диску.

Раніше депутати заговорили про підсилення відповідальності водіїв у стані алкогольного сп’яніння.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду